Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

“Presskort” på falsk nyhetssajt ser ut som om det skrivits ut från webben

På en finländsk falsk nyhetssida publicerades i början av juni en video där en person som utger sig för att vara journalist pratar med män med utländsk bakgrund på Järnvägsstationen i Helsingfors. Den som filmar videon säger att hen är journalist och visar som bevis ett ett kort där det står “PRESS”.

Kortet som syns på videon är inte Journalistförbundets medlemskort.

“Presskortet” som syns på den falska nyhetssidan liknar ett kort som finns på webben och som kan skrivas ut av vem som helst.

”Kortet ser ut som om det skrivits ut från en viss webbplats och sedan laminerats. På webben går det för övrigt att köpa en hel del olika presskort”, säger Journalistförbundets internationella ombud Juha Rekola, som också ansvarar för frågor om journalistisk etik.

Vem som helst kan använda ett kort där det står PRESS. Också yrkestiteln journalist kan användas av vem som helst. En som utger sig för att vara journalist och visar ett laminerat presskort är ingen garanti för att personen är en professionell journalist.

“Personen som filmar videon säger upprepade gånger at hen är en ’press person’ men hen uppför sig inte professionellt. Hen utger sig eventuellt för att vara journalist i syftet att provocera. Det är etiskt fel”, säger Rekola.

Journalistförbundets medlemskort ser ut så här. Journalistförbundets medlemmar är journalister och andra proffs inom mediebranschen.