Kannanotot / 09.05.2023

Uuden hallituksen varmistettava neuvotteluoikeuden toteutuminen EU-komission suuntaviivojen mukaisesti

Journalistiliiton itsensätyöllistäjien neuvottelukunta kokoontui maanantaina tekemään tilannekatsauksen siitä, mitä eri puolilla tapahtuu sen eteen, että freelancerit voivat neuvotella yhdessä palkkioista ja työn ehdoista. Itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmä (ITSET-ryhmä) tekee töitä, jotta Suomen tuleva hallitus varmistaa neuvotteluoikeuden toteutumisen EU-komission suuntaviivojen mukaisesti. Kymmenen järjestöä tai liittoa – mukaan lukien Journalistiliitto ja Suomen freelance-journalistit – ovat mukana ITSET-ryhmän hallitusohjelmatavoitteissa. Itsensätyöllistäjiä työskenteleekin lukuisissa eri ammateissa kääntäjistä näyttelijöihin ja toimittajista muusikoihin. Journalistiliitto on ollut ensimmäisenä viemässä käytäntöön neuvotteluoikeutta, joka koskee suurta joukkoa suomalaisia eri aloilla: av-kääntäjien työehtosopimukseen saatiin jo yksinyrittäjien vähimmäispalkkiot. Sopimuksen osapuolia ovat Journalistiliitto, Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Kieliasiantuntijat sekä av-käännösyrityksiä. Asia on pinnalla myös muualla Euroopassa. Eri maiden journalistiliitot pyrkivät tahoillaan edistämään kollektiivisen neuvotteluoikeuden toteutumista freelance-jäsentensä työolojen parantamiseksi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.