Uutiset / 08.04.2010

USA:n armeijan journalistisurmat selvitettävä

Internetsivusto WikiLeaks julkisti maanantaina videon Yhdysvaltain armeijan helikopteri-iskusta Bagdadissa, jossa kolme vuotta sitten kuoli toistakymmentä ihmistä. Uhrien joukossa olivat uutistoimisto Reutersin valokuvaaja Namir Noor-Eldeen, 22, ja tämän autonkuljettaja Saeed Chmagh, 40. Ampuessaan uhrien pelastamista yrittänyttä pakettiautoa USA:n sotilaat haavoittivat vakavasti myös kahta autossa ollutta lasta.

Tänään on kulunut seitsemän vuotta siitä kun Yhdysvaltain armeija tappoi espanjalaisen Telecincon toimittaja José Couson ja Reutersille työskennelleen ukrainalaisen kameramiehen Taras Protsiukin Baghdadin Palestiina-hotellissa ja toimittaja Tareq Ayyoubin hyökkäyksessä Al Jazeeran Baghdadin toimitukseen. Pentagon päätyi vuotta myöhemmin julkaisemaan surmista vajavaisen ja virheellisen raportin, joka ei vakuuttanut journalistijärjestöjä. Kansainvälinen journalistiliitto IFJ on koonnut listan 19 journalistista ja mediatyöntekijästä, jotka ovat maaliskuusta 2003 lähtien saaneet surmansa USA:n armeijan käsistä. Kaikissa näissä tapauksissa omaiset ja työtoverit odottavat edelleen rehellistä raporttia uskottavista tutkimuksista. Yhdessä muiden maiden journalistiliittojen kanssa myös Suomen Journalistiliitto osallistuu IFJ:n kampanjaan journalistien tappajien saamiseksi oikeuden eteen. - Kunnioittaen pyydämme, että noudattaisitte sitoumustanne kunnioittaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeutta järjestämällä näiden journalistien kuoleman uskottavan ja julkistettavan tutkimuksen, jossa myös relevantti todistusaineisto otetaan huomioon, journalistiliitot vetoavat presidentti Obamaan - Juuri rankaisemattomuus on kaikkein pahinta, sanoo SJL:n puheenjohtaja Arto Nieminen. - Journalisteja tapetaan maailmalla, koska se on mahdollista eikä siitä jää kiinni. Suurta osaa journalistien murhaajista ei maailmalla yritetäkään saattaa oikeuden eteen. USA:n pitäisi nyt Obaman aikakaudella ryhdistäytyä tässä, sanoo Nieminen.

  • Journalistijärjestöjen ja Unescon tilastojen mukaan journalistimurhat ovat maailmalla lisääntymässä ja siirtymässä sotatilanteista siviilielämään. Lue liiton uutinen
  • Unescon tuore raportti journalistien turvallisuudesta ja rankaisemattomuudesta (PDF 145 KB)
  • INSIn listan mukaan Irakin sodan aikana on kuollut tähän päivään mennessä jo 258 journalistia.
  • Katso Wikileaksin helikopterivideot selityksineen: www.collateralmurder.com


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.