Uutiset / 08.04.2010

USA:n armeijan journalistisurmat selvitettävä

Internetsivusto WikiLeaks julkisti maanantaina videon Yhdysvaltain armeijan helikopteri-iskusta Bagdadissa, jossa kolme vuotta sitten kuoli toistakymmentä ihmistä. Uhrien joukossa olivat uutistoimisto Reutersin valokuvaaja Namir Noor-Eldeen, 22, ja tämän autonkuljettaja Saeed Chmagh, 40. Ampuessaan uhrien pelastamista yrittänyttä pakettiautoa USA:n sotilaat haavoittivat vakavasti myös kahta autossa ollutta lasta.

Tänään on kulunut seitsemän vuotta siitä kun Yhdysvaltain armeija tappoi espanjalaisen Telecincon toimittaja José Couson ja Reutersille työskennelleen ukrainalaisen kameramiehen Taras Protsiukin Baghdadin Palestiina-hotellissa ja toimittaja Tareq Ayyoubin hyökkäyksessä Al Jazeeran Baghdadin toimitukseen. Pentagon päätyi vuotta myöhemmin julkaisemaan surmista vajavaisen ja virheellisen raportin, joka ei vakuuttanut journalistijärjestöjä. Kansainvälinen journalistiliitto IFJ on koonnut listan 19 journalistista ja mediatyöntekijästä, jotka ovat maaliskuusta 2003 lähtien saaneet surmansa USA:n armeijan käsistä. Kaikissa näissä tapauksissa omaiset ja työtoverit odottavat edelleen rehellistä raporttia uskottavista tutkimuksista. Yhdessä muiden maiden journalistiliittojen kanssa myös Suomen Journalistiliitto osallistuu IFJ:n kampanjaan journalistien tappajien saamiseksi oikeuden eteen. - Kunnioittaen pyydämme, että noudattaisitte sitoumustanne kunnioittaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeutta järjestämällä näiden journalistien kuoleman uskottavan ja julkistettavan tutkimuksen, jossa myös relevantti todistusaineisto otetaan huomioon, journalistiliitot vetoavat presidentti Obamaan - Juuri rankaisemattomuus on kaikkein pahinta, sanoo SJL:n puheenjohtaja Arto Nieminen. - Journalisteja tapetaan maailmalla, koska se on mahdollista eikä siitä jää kiinni. Suurta osaa journalistien murhaajista ei maailmalla yritetäkään saattaa oikeuden eteen. USA:n pitäisi nyt Obaman aikakaudella ryhdistäytyä tässä, sanoo Nieminen.

  • Journalistijärjestöjen ja Unescon tilastojen mukaan journalistimurhat ovat maailmalla lisääntymässä ja siirtymässä sotatilanteista siviilielämään. Lue liiton uutinen
  • Unescon tuore raportti journalistien turvallisuudesta ja rankaisemattomuudesta (PDF 145 KB)
  • INSIn listan mukaan Irakin sodan aikana on kuollut tähän päivään mennessä jo 258 journalistia.
  • Katso Wikileaksin helikopterivideot selityksineen: www.collateralmurder.com


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.