Uusimmat

Tupo käynnistää myös journalistien neuvottelut

Keskitetty työmarkkinaratkaisu johtaa neuvotteluiden käynnistymiseen myös Journalistiliiton sopimusaloilla.

Viestinnän Keskusliitto (VKL) esitti neuvottelukutsun kaikilla sopimusaloilla tiistaina 17.9. Ylen ohjelmatyöntekijöiden osalta neuvottelut käynnistyvät ensimmäisenä, jo ensi maanantaina.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen elokuun lopulla sopima keskitetty työmarkkinaratkaisu antaa työntekijä- ja työnantajaliitoille neuvotteluaikaa perjantaihin 25.10. klo 16 mennessä tapahtuviin alakohtaisiin neuvotteluihin.

 -Journalistiliitto ei kuulu keskusjärjestöihin, joten uuden tupon syntyminen tai syntymättä jääminen ei ole riippuvainen SJL:n työehtosopimuksista.

-Liiton linjana on ollut, kuten nytkin on, että kukin sopimusala on omansa ja mahdolliset liitynnät mukaan keskitettyyn tehdään kunkin sopimusalan omista lähtökohdista, sanoo edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliiton hallitus linjasi viime torstaina, että neuvotteluihin tupo-sovituksista lähdetään, mikäli työnantajapuolelta tulee neuvottelukutsu. Hallitus päätti myös varautumisesta ylimääräiseen valtuuston kokoukseen tupon määräpäivänä 25.10.

VKL:ltä nyt saatu neuvottelukutsu käynnistää tunnustelut lehdistön, kustannustoimittajien, MTV Oy:n ja Sanoma Entertainment Oy:n sopimuksista. Lehdistössä ensimmäinen tapaaminen on sovittu keskiviikolle 25.9. Lehdistön nykyisestä työehtosopimuksesta sovittiin vasta toukokuun lopulla sovittelun jälkeen. Sopimus on voimassa syyskuun loppuun 2014, ellei tänä syksynä päätetä liittymisestä mukaan keskitettyyn.

-Kustannustoimittajien sopimuksesta neuvottelut olivat joka tapauksessa käynnistymässä, sillä voimassaoleva sopimus päättyy lokakuun lopussa. MTV:n neuvottelutilanne taas on hankala siksi, että samassa aikataulussa yhtiössä käydään yt-neuvotteluja muun muassa lomautuksista ja irtisanomisista, sanoo Savolainen.

Alan toisen työnantajaliiton, Paltan kanssa neuvottelut Ylen ohjelmatyöntekijöiden sopimuksesta käynnistyvät ensi maanantaina 23.9. Lisäksi neuvotteluun tulee elokuva- ja tv-tuotannon työehtosopimus. Lisäksi on muutama yrityskohtainen työehtosopimus, jotka niin ikään tulevat neuvoteltaviksi.

-Työntäyteiset viikot ovat edessä, se on varmaa. Kuitenkaan sopimustemme kanssa emme ole työmarkkinoiden etulinjassa, vaan neuvottelut painottunevat lokakuun viimeisille viikoille, summaa Savolainen.

Ilman keskitettyä työmarkkinaratkaisuakin liitolla olisi ollut työehtoneuvotteluja pitkin syksyä. Elokuva- tv-tuotannon sopimus umpeutuu lokakuun lopussa ja Ylen ja MTV:n sekä Yhtyneet-freesopimus joulukuun lopussa.