Uutiset / 16.06.2015

Tšetšenialainen uutissaitti uhkaili venäläistoimittajaa

Sivuston varapäätoimittaja Mavsar Varajev kirjoitti 19. toukokuuta, että Milašina saattaa olla seuraava uhri murha-aallossa, jonka Yhdysvaltain ja Israelin tiedustelupalvelut ovat järjestäneet horjuttaakseen Venäjää.

Varajevin mukaan Milašina voi kokea saman kohtalon kuin vuonna 2006 murhattu Novaja Gazetan toimittaja Anna Politkovskaja ja oppositiojohtaja Boris Nemtsov, joka murhattiin maalikuussa.

Milašina pitää kirjoitusta murhansa tilauksena, raportoi Radio Free Europe.

Committee to Protect Journalists (CPJ) tuomitsee Milašinaan kohdistuneen uhkauksen ja vaatii asian perinpohjaista tutkimista. Järjestön Euroopan ja Keski-Aasia koordinoija Nina Ognianova sanoo, että Grosny Informin juttu on jatkoa valtiollisen median kampanjoinnille Milašinaa vastaan ja voi tarkoittaa todellista hengenvaaraa.

”Koska Jelena seuraa arkoja aiheita, kuten korruptiota, ihmisoikeuksia ja tulenarkaa Pohjois-Kaukasusta, Venäjän viranomaisten on tutkittava uhkailu kunnolla ja varmistettava hänen turvallisuutensa”, Ognianova vaatii.

Novaja Gazeta, Amnesty International ja muut sananvapausjärjestöt yhtyvät vaatimukseen.

Juttu pakkoavioliitosta

Uhkaava pääkirjoitus ilmestyi pian sen jälkeen, kun Milašina oli tehnyt jutun 17-vuotiaasta tšetšeenitytöstä, joka pakotettiin avioon 57-vuotiaan ennestään naimisissa olevan miehen kanssa. Mies on poliisi ja Kremlin tukeman Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin ystävä.

Jutun ilmestyttyä Tšetšenian rajapoliisit kehottivat Milašinaa varovaisuuteen oman turvallisuutensa vuoksi. Uhkauksia on tullut aiemminkin, kun hän on raportoinut katoamisista, laittomista teloituksista, rasismista ja toimittajakollegojen ahdistelusta sekä murhista.

Vuonna 2012 Milašina ja Freedom Housessa työskentelevä Ella Asojan joutuivat päällekarkauksen kohteeksi moskovalaisessa lähiössä. Naisia mukiloinut hyökkääjä varasti Milašinan lompakon ja Asojanin kannettavan tietokoneen.

Human Rights Watchin mukaan tapauksen poliisitutkinta jäi lepsuksi.

Varajev sanoi toukokuun pääkirjoituksessaan, että tapaus oli välttämätön episodi murhaan johtavalla tiellä.

Milašina vakuutti hiljan riippumattoman Eho Moskvy -radion haastattelussa, että hän ei aio paeta maasta, vaan pysyy Venäjällä ja hoitaa työnsä.

Hän sai vuonna 2013 rohkeille naisille myönnettävän Yhdysvaltain ulkoministerin palkinnon. Grosny Informin mukaan amerikkalaispalkinnon myöntäminen Milašinalle ”ei ollut sattumaa.”

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.