Kannanotot / 24.04.2015

TS:n toimitusosasto huolissaan lehden tulevaisuudesta

Turun Sanomien toimitusosaston kannanotto yt-neuvotteluihin:

Turun Sanomien toimitusosasto paheksuu kustantajan torstaina 23.4. ilmoittamia yt-neuvotteluja, jotka voivat johtaa jopa 26 työntekijän irtisanomiseen lehden toimituksesta ja tuotannosta.

Kannamme syvää huolta siitä, pysyykö Turun Sanomat laadukkaana, kilpailukykyisenä ja houkuttelevana maakuntalehtenä, jos kustantajan esittämä mahdollinen kymmenen toimituksellisen työntekijän irtisanominen toteutuu.

Turun Sanomien toimituksellista henkilökuntaa on leikattu viime vuosina rajusti. Toimituksen väkimäärä on karkeasti arvioituna puolittunut vuonna 2009 käynnistyneessä, tähän mennessä jo kuudet yt-neuvottelut sisältäneessä irtisanomiskierteessä.

Jo nyt vakituista työtä on korvattu määräaikaisilla ja tarvittaessa töihin tulevilla työntekijöillä. Työntekijöiden vähetessä työn määrä on kasvanut erityisesti digisisällöissä.

Leikkaukset ovat kohtuuttomia myös siitä näkökulmasta, että Turun Sanomat on vuodesta toiseen ollut voittoa tuottava yhtiö. Sen omistajat ovat verotietojen mukaan nostaneet miljoonien eurojen pääomatuloja. (v. 2013 yli 10 miljoonaa euroa.)

Toimitusosasto vetoaakin omistajiin, jotta nämä kohtuullistaisivat voittotavoitteitaan taloudellisesti vaikeina aikoina. Toimituksesta säästökohteita tulisi etsiä irtisanomisia pehmeämmin keinoin.

Mediakentän haasteisiin tulee vastata ajamalla koko Turun Sanomien etua, johon irtisanomiset eivät kuulu.

 

Turussa 24.4.2015

Turun Sanomien toimitusosasto


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.