Kannanotot / 24.04.2015

TS:n toimitusosasto huolissaan lehden tulevaisuudesta

Turun Sanomien toimitusosaston kannanotto yt-neuvotteluihin:

Turun Sanomien toimitusosasto paheksuu kustantajan torstaina 23.4. ilmoittamia yt-neuvotteluja, jotka voivat johtaa jopa 26 työntekijän irtisanomiseen lehden toimituksesta ja tuotannosta.

Kannamme syvää huolta siitä, pysyykö Turun Sanomat laadukkaana, kilpailukykyisenä ja houkuttelevana maakuntalehtenä, jos kustantajan esittämä mahdollinen kymmenen toimituksellisen työntekijän irtisanominen toteutuu.

Turun Sanomien toimituksellista henkilökuntaa on leikattu viime vuosina rajusti. Toimituksen väkimäärä on karkeasti arvioituna puolittunut vuonna 2009 käynnistyneessä, tähän mennessä jo kuudet yt-neuvottelut sisältäneessä irtisanomiskierteessä.

Jo nyt vakituista työtä on korvattu määräaikaisilla ja tarvittaessa töihin tulevilla työntekijöillä. Työntekijöiden vähetessä työn määrä on kasvanut erityisesti digisisällöissä.

Leikkaukset ovat kohtuuttomia myös siitä näkökulmasta, että Turun Sanomat on vuodesta toiseen ollut voittoa tuottava yhtiö. Sen omistajat ovat verotietojen mukaan nostaneet miljoonien eurojen pääomatuloja. (v. 2013 yli 10 miljoonaa euroa.)

Toimitusosasto vetoaakin omistajiin, jotta nämä kohtuullistaisivat voittotavoitteitaan taloudellisesti vaikeina aikoina. Toimituksesta säästökohteita tulisi etsiä irtisanomisia pehmeämmin keinoin.

Mediakentän haasteisiin tulee vastata ajamalla koko Turun Sanomien etua, johon irtisanomiset eivät kuulu.

 

Turussa 24.4.2015

Turun Sanomien toimitusosasto


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin. ”Journalistin menehtyminen työssään […]

Av-alan toimintaedellytykset on turvattava – eduskunnan on syytä palauttaa av-kannustin budjettiin

Suomi voi olla ylpeä vahvasta ja kehittyvästä av-alastaan, jonka kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Kansainvälisesti arvostettu Sisu-elokuva ja animaatiosarja Muumilaakso ovat hyviä esimerkkejä huipputason tuotannoista, jotka kiinnostavat ulkomailla ja jotka ovat olleet Suomelle samalla investointeja. Vahvasti kansainvälinen ja kasvava av-ala paitsi työllistää alan tekijöitä myös luo suoria positiivisia vaikutuksia alihankintapalveluita tarjoavaan kenttään, majoitus- ja […]