Uutiset / 31.05.2018

Toimittajamurhan lavastaminen hämmentää

Venäläisen toimittaja Arkadi Babtshenkon murha paljastui Ukrainan turvallisuuspalvelun lavastukseksi. Kollegojen ja journalistijärjestöjen surunvalittelut sosiaalisessa mediassa vaihtuivat ällistykseksi ja närkästykseksi. Euroopan Journalistiliitto EFJ tuomitsi tuoreeltaan valemurhan ja yleisen mielipiteen manipulaation. Tunnettu venäläinen toimittaja Andrei Soldatov twiittasi mielipiteenään että raja on ylitetty. "Olen iloinen, että hän on hengissä, mutta hän on heikentänyt journalistien ja median uskottavuutta." Kansainvälinen toimittajat ilman rajoja esitti pääsihteerinsä viestissä syvimmän närkästyksensä Ukrainan tiedustelupalvelujen paljastuneen manipuloinnin johdosta. "Tämä on uusi askel informaatiosodankäynnissä. Valtioiden harjoittama faktoilla pelaaminen on aina hyvin vaarallista, etenkin jos toimittajia käytetään valetarinoissa." Yhdysvaltalainen CPJ esittää listan kysymyksiä, joihin tarvitaan selvennystä ennen lopullisen mielipiteen muodostamista asiasta. "Me tiedämme vielä liian vähän", sanoo Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. "On hienoa, että Babtshenko on hengissä ja ymmärrämme että hän itse sanoo, ettei ollut muuta keinoa. Siitä huolimatta Ukrainan viranomaisten toiminta heikentää journalistien ja journalismin uskottavuutta ja vie pohjaa pois äärimäisen tärkeältä kampanjalta journalistimurhien ehkäisemiseksi." Lue lisää reaktioista suomalaisessa mediassa:

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.