Uutiset / 22.03.2013

TEAM pyytää selvitystä: johtaako lehtien alv verojen kiertämiseen?

TEAMissa on havaittu merkkejä siitä, että mediatalot siirtävät postitustoimintojaan Ahvenanmaalle välttääkseen arvonlisäveron.

Asia tuli esille kun eräät painoalalla toimivat yritysjohtajat olivat lähestyneet TEAMia ja ennakoineet, että postitustehtävissä olevia työntekijöitä saatetaan joutua vähentämään, koska painotyön tilaaja haluaa postituksen tapahtuvan Ahvenanmaalla.

TEAMin näkökulmasta kyse on sen riveihin järjestäytyneiden graafisen alan työntekijöiden työllisyydestä. Puheenjohtaja Timo Vallitun arvion mukaan työpaikkoja menisi ainakin kymmeniä, jos yritykset laajassa mitassa siirtävät postitustoimintaansa Ahvenanmaalle.

”Tässä ei ole tolkkua. Postitus on integroitu painamiseen ja jakeluun eikä siinä ole mitään logistista järkeä, että valmis tuote kierrätetään mutkan kautta kuluttajille. On myös kansantaloudellisesti ja ympäristöpoliittisesti tyhmää, jos tuotteita rahdataan ja laivataan verotussyistä alueelta toiselle”, Vallittu sanoo ja arvelee, että menettely myös heikentäisi painojen kannattavuutta ja vääristäisi jossain määrin alan kilpailua.

TEAM on pyytänyt valtiovarainministeriön arvonlisäverotusyksikköä selvittämään, missä määrin postitusta on Ahvenanmaalle siirretty ja paljonko tästä aiheutuu veromenetyksiä.

Liitto haluaa myös arvion asian kansantaloudellisista ja työllisyysvaikutuksista. Kyse on aikakauslehtien postituksesta, sanomalehdet eivät aikataulusyiden vuoksi tällaisista järjestelyistä hyödy.

”Mielestäni porsaanreikä pitää tukkia ja haluan tietää, miten se tehdään”, Vallittu sanoo.

Lisätiedot: Timo Vallittu, puhelin 050 303 9265 


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.