Uutiset / 19.06.2013

Talentum antaa lisää aikaa, mutta ei osoita neuvotteluhalukkuutta

Talentumin uuden free-sopimusehdotuksen vaade sen hyväksymisestä juhannuksena on herättänyt ansaittua närkästystä. Tällöin esimerkiksi ammattiliiton neuvojen kysyminen on juhlapyhän vuoksi hankalaa.

 

Tätä vaadetta lähetekirjessä säestettiin uhkauksella töiden loppumisesta. Se oli muotoiltu siten, että muuttamatta allekirjoitettu sopimusehdotus on palautettava heti juhannuksen jälkeisenä maanantaina, "jotta voimme jatkaa yhteistyötä".

Kirjeen saapumista seuravaana päivänä freelancereille tulikin sähköpostia neljän päätoimittajan allekirjoittamana. Se kertoo, että kirjeessä oli valitettava virhe ja vastauspäivä on ohjeellinen. Siksi vastausaikaa on pidennetty viikolla, heinäkuun 5. päivään asti. Siis viikolla syvää kesälomakautta.

Kun jäsenemme ovat ottaneet yhteyttä sopimusehdotuksen lähetekirjeen allekirjoittaneeseen Talentumin johtajaan, tuloksena on automaattinen vastaus, että hän on lomalla ja palaa töihin 24.7. Siis yli kaksi viikkoa pidennetyn vastausajan jälkeen.

Talentum: ei muutoksia

Talosta on kuitenkin saatu muilta vastauksia joihinkin esitettyihin kysymyksiin, ja ne ovat olleet selkeitä: freelancer ei saa sopimukseen muutoksia.

Tilannetta voi tuskin pitää pyrkimyksenä aitoon sopimiseen. Ehdotus lähetetään kiireellisesti kansallisena suurpyhänä, asiasta vastaava ihminen on lomalla ja saatu palaute kertoo, että freen kanssa ei neuvotella.

Nykyisissä sopimuksissa on kahden kuukauden irtisanomisaika. Tätä irtisanomista ei Talentum ole tehnyt, ellei uuden ehdotuksen lähettämistä sellaiseksi tulkita. Koska se saapui juhannusviikolla, on yhtiön kirjaama päivämäärä "yhteistyön loppumiselle" pari viikkoa kirjeen saapumisen jälkeen nykyisen sopimuksen vastainen.

Talentumista tulleessa palautteessa on käyttöoikeuksien laajuutta tulkittu eri lailla kuin freelancerien keskuudessa. Tämä edellyttäisi sopimusehdotuksen täsmentämistä, joka taas vaatisi neuvottelukosketusta.

Liitto pyrkii neuvotteluuun

Suomen Journalistiliiton juristit hakevat Talentumiin neuvotteluyhteyttä, mutta tilanteen kehittyminen riippuu täysin Talentumista. Vuonna 2004 Talentum oli halukas neuvottelemaan sopimuksesta, ja syntynyt tulos oli menestys. Yhtiöllä on ollut hyvän talon maine ja työilmapiiri on ollut asiallinen. Yhtiön freet ovat sitoutuneita Talentumiin tekemäänsä työhön.

On hämmästyttävää, mikäli Talentum aikoo nyt hukata tämän kertyneen myönteisen aineettoman pääoman iskemällä juhannuksena ja kieltäytymällä neuvottelusta sekä freelancereiden että heitä edustavan liiton kanssa.

Suomen freelance-journalistit ry tukee aina ja varauksettomasti avoimia ja rehellisiä neuvotteluja osapuolten välillä, ja niitä toivomme nytkin. Valinta on yksinomaan Talentumin, ja tällä valinnalla se osoittaa miten se omia freelancereitaan arvostaa.

SFJ suosittaa, että freelancerit pidättyvät sopimuksen allekirjoittamisesta kunnes Journalistiliitto on saanut neuvottelyhteyden Talentumiin. Tämän prosessin kulusta kerrotaan heti kun kerrottavaa on.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.