Kannanotot / 01.03.2017

SJL:n Savolainen tuoreesta selvityksestä: ”8 miljoonaa tv-uutisille olisi hyvä alku”

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Kuvaaja: Heli Saarela / Journalisti Kuva:
Kaupallisen television uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta arvoinut työryhmä näyttää huomioineen Journalistiliiton näkemyksiä, arvioi liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Journalistiliitto oli helmikuussa kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) johtaman työryhmän kuultavana ja antoi työryhmälle lausuman, jossa edellytettiin muun muassa tv-uutistoiminnan moniäänisyyden turvaamista. Työryhmän Moniarvoinen uutistoiminta vaatii tekoja -raportti julkaistiin keskiviikkona 1. maaliskuuta. ”Journalistiliiton perusviestit on otettu vastaan. Viestimme moniäänisyyden turvaamisesta on noteerattu raportissa vahvasti, ja myös liiton huoli kaupallisen tv-uutistoiminnan vähenemisestä on huomioitu”, Savolainen sanoo. Savolainen on tyytyväinen myös siihen, että viime aikoina käyty keskustelu valeuutisista nostetaan raportissa esille. ”Journalistiliitto on aiemmin todennut, että journalistisiin pelisääntöihin sitoutuneella uutistoiminnalla on näinä valemedioiden aikoina oltava riittävät resurssit.” Liitto on kannanotoissaan esittänyt jonkinlaisten tukimallien harkitsemista kaupalliselle tv-uutistoiminnalle. Työryhmä esittääkin raportissaan, että uutistoiminnan edellytyksiä turvataan väliaikaisella, esimerkiksi kolmen vuoden tukiohjelmalla. Uutistoimintaan suunnattava tukisumma olisi noin kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa. ”Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa mediatukia jaetaan kymmeniä miljoonia euroja vuosittain, mutta työryhmän ehdottama kahdeksan miljoonaa olisi Suomessakin hyvä alku. Vielä pitää varmistaa, että raha saadaan käyttöön, sillä tällä hetkellä tuota rahaa ei ole valtion budjetissa.”   Lue myös Journalistin uutinen aiheesta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.