Kannanotot / 12.12.2014

SJL vaatii henkilöstön arvostamista ja pyrkii yhteiseen tessiin

SJL:n valtuuston kokouksessa pe 12.12. julkistettiin liiton kannanotto mediasisältöjen arvonlisäveron alentamiseksi. Valtuuston kannanottotyöryhmä käsitteli myös kolmea muuta ajankohtaista aihetta. Journalismin ja sen tekijöiden toimintaedellytyksiä parantaisi media-alan yhteinen työehtosopimus, henkilöstöpolitiikan kehittäminen ja jakelutoiminnan tehostaminen.

Sama työ, samat ehdot!

Journalistiliitto paheksuu työnantajan harjoittamaa yritysten pilkkomista ja siihen liittyvää työehtosopimusten vaihtamista heikompaan. Tämä saattaa työntekijät eriarvoiseen asemaan. Samaa työtä tehdään eri ehdoilla.

Kaupallisen median puolella erityisesti MTV:n tilanne on huolestuttava. Yhtiö teki syksyllä yritysjärjestelyjä, joiden seurauksena toimintoja ulkoistettiin ja itse yhtiö jaettiin kahteen osaan. Vanhaan yhtiöön jäävillä säilyivät sovitut edut, kuten lomaoikeus ja työterveyshuolto. Yhtiön toiseen osaan joutuneiden työehdot heikkenivät merkittävästi.

Media-alan työn rajojen murtuessa Journalistiliiton tavoitteena on kaikkia 15 000 jäsentä koskeva yhteinen työehtosopimus. Jokainen media-alalla työskentelevä ansaitsee reilut työehdot.

Työhyvinvointi takaa tuloksen

Journalistiliitto on huolestunut vallitsevasta yt-neuvottelukulttuurista, joka usein vain noudattaa lain kirjainta mutta ei henkeä. Tuloksellisinta olisi aidosti yhdessä työntekijöiden kanssa etsiä työelämää kehittäviä ratkaisuja. Lyhytnäköisestä henkilöstöpolitiikasta on päästävä kohti pitkäjännitteistä, henkilöstöä arvostavaa työelämää. Kvartaaliajattelu ei henkilöstöpolitiikassa tuota tuloksia. Monessa tapauksessa irtisanomiset olisivat vältettävissä yhteistoiminnalla.

Yhteistoiminnan on oltava jokapäiväistä henkilöstöpolitiikan kehittämistä työpaikoilla. Hyvinvoivan henkilöstön näkemyksillä ja asiantuntemuksella on tutkitusti ratkaiseva merkitys yrityksen menestykselle.

Jokainen suomalainen jakelun piiriin

Lehtien levikin laskiessa ja sähköisen jakelun laajentuessa on kestämätöntä, että Posti heikentää jakelutoimintaansa, eikä valtio tue riittävästi kaikkien kansalaisten saamista laajakaistajakelun piiriin.

Journalistiliitto korostaa, että jokaisella kansalaisella on oikeus saada laadukasta journalismia sekä sähköisesti että ajoissa kotiin kannettuna.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin. ”Journalistin menehtyminen työssään […]

Av-alan toimintaedellytykset on turvattava – eduskunnan on syytä palauttaa av-kannustin budjettiin

Suomi voi olla ylpeä vahvasta ja kehittyvästä av-alastaan, jonka kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Kansainvälisesti arvostettu Sisu-elokuva ja animaatiosarja Muumilaakso ovat hyviä esimerkkejä huipputason tuotannoista, jotka kiinnostavat ulkomailla ja jotka ovat olleet Suomelle samalla investointeja. Vahvasti kansainvälinen ja kasvava av-ala paitsi työllistää alan tekijöitä myös luo suoria positiivisia vaikutuksia alihankintapalveluita tarjoavaan kenttään, majoitus- ja […]