Uutiset / 30.09.2014

SJL:n valtuusto hyväksyi lehdistön uuden tessin

Suomen Journalistiliiton (SJL) valtuusto hyväksyi tänään iltapäivällä SJL:n ja Viestinnän Keskusliiton (VKL) välisen neuvottelutuloksen lehdistön uudeksi työehtosopimukseksi. Myös VKL:n hallinto on hyväksynyt neuvottelutuloksen. Sopimuskausi alkaa keskiviikkona 1.10.

Uusi tes syntyi viimeisen, 11-tuntiseksi venyneen neuvottelupäivän päätteeksi eilen illalla, kun vanhaa sopimuskautta oli jäljellä enää reilu vuorokausi.

VKL:llä oli jälleen kova pyrkimys leikata lomia. Tähän SJL ei suostunut, eikä kuudenteen lomaviikkoon lopulta koskettu.

Oleellista SJL:n kannalta on myös päivitys soveltamisalaa koskevaan tekstikohtaan sekä paikallisen edunvalvonnan turvaaminen parantamalla osaston luottamusmiehen asemaa.

"Soveltamisala on päivitetty 2000-luvulle. Se kattaa nyt selkeästi senkin työn, jota toimituksissa tehdään verkkoon", sanoo SJL:n edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Myös osaston luottamusmiesten ajankäyttöä on parannettu. Heille kuuluu nyt korvaus, vaikkei luottamustehtävä edellyttäisi vapaa-ajan käyttöä.

Työmarkkinatilanteesta ja alan taloustilanteesta johtuen palkankorotukset ovat maltillisia, mutta hiukan korkeampia kuin viime syksynä sovittuun työllisyys- ja kasvusopimukseen sitoutuneissa sopimuksissa. Sopimuskaudelle ajoittuu kolme palkankorotusta, josta ensimmäinen on 0,4 prosentin yleiskorotus 1.1.2015.

Soveltamisala- ja luottamusmiesasian edistyminen neuvotteluissa mahdollisti pidemmän sopimuskauden kuin mihin SJL alun perin pyrki. 26 kuukauden sopimuskausi alkaa 1.10.2014 ja päättyy 30.11.2016.

Liitteenä eilinen neuvottelutulos.

 

MUOKATTU: "Myös VKL on käsitellyt asian hallinnossaan" -lause on muutettu muotoon "Myös VKL:n hallinto on hyväksynyt neuvottelutuloksen."


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.