Kannanotot / 12.12.2014

SJL:n kannanotto: Verovenkoilu vaarantaa viestinnän

Tällä hallituskaudella toteutettu lehtitilausten arvonlisävero ja sen korotus ovat syösseet levikit laskuun. Lisäksi juuri, kun Ylen toiminta saatiin turvattua Yle-verolla, eduskunta jätti maksamatta indeksikorotuksen. Harkitsemattomista päätöksistä johtuen media-ala on joutunut yt-kierteeseen. Viidessä vuodessa alalta on vähentynyt tuhat työpaikkaa. Kehitys vaarantaa journalismin. Riippumaton media on tärkeä tiedon välittäjänä, kulttuurin tukijana ja demokratian ylläpitäjänä. Suomalaisilla on oikeus laadukkaaseen journalismiin.

Journalistiliitto vaatii, että hallitus alentaa lehtien arvonlisäveroa (nyt 10 %). Veronalennuksen on koskettava myös digitaalisia sisältöjä (nyt 24 %). Lisäksi liitto vaatii, että sovitusta Ylen rahoituksesta pidetään kiinni.

Kannanoton laati SJL:n valtuuston kannanottotyöryhmä, joka käsitteli myös muita media-alan ajankohtaisia ongelmia.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.