Uusimmat

SJL:n kannanotto: Median pelastaminen vaatii hallitukselta erillistoimia

Suomen Journalistiliiton mielestä hallituksen pitäisi tehdä alv-ratkaisunsa EU:ta nopeammin.

Uudessa hallitusohjelmassa toiveita herättävä kohta media-alalla koskee digitaalisten sisältöjen arvonlisäveron alentamista. Toteutuessaan sillä olisi myönteisiä vaikutuksia, mutta nykyisissä suunnitelmissa muutokset riippuvat EU:n tulevista alv-linjauksista ja aikatauluista.

”Onko meidän odotettava EU:ta? Suomen hallitus voisi reippaasti tehdä tarvittavat uudistukset omilla päätöksillään”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Digitaalisten sisältöjen lisäksi myös painettujen lehtien arvonlisäveron alentaminen on oleellista kotimaisen median tulevaisuuden kannalta.

Yleisradion asema kuitataan lyhyesti hallitusohjelman liiteaineiston lopussa. Siinä kerrotaan, että hallitus asettaa parlamentaarisen työryhmän arvioimaan Ylen tehtäviä ja rahoitusta. ”Tässä on menty myönteiseen suuntaan. Yle on koko eduskunnan yhtiö, ei vain hallituksen”, Hanne Aho sanoo.

Hallitusohjelma tuo joitakin parannuksia freelancereiden ja muiden itsensätyöllistäjien asemaan. Uusi viiden prosentin yrittäjävähennys koskee esimerkiksi toiminimellä toimivia free-journalisteja. Arvonlisäveron tilityksessä siirrytään maksuperusteisuuteen, jolloin vero tilitetään vasta sen jälkeen kuin tulo on saatu.

Hallitus esittää myös perustulokokeilua. ”Perustulo voi olla yksi tapa estää väliinputoamisia, joita itsensätyöllistäjillä on nykyisessä sosiaaliturvassa”, arvioi Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Määräaikaisille ja työttömille hallitusohjelma tarjoaa keppiä ilman porkkanaa. Esimerkiksi määräaikaisia työsuhteita voidaan tehdä enintään vuodeksi ilman perusteita, ja koeaikaa pidennetään. Kun vuorotteluvapaan ehtoja tiukennetaan, työttömille avautuu entistä vähemmän määräaikaisuuksia. ”Joustoja tarvitaan, mutta nyt joustajiksi joutuvat lähinnä työntekijät eivätkä työnantajat”, edunvalvontajohtaja Savolainen sanoo.

Kaikki uudet hallituspuolueet ovat selkeästi ilmaisseet, että kotimainen media on olennainen osa demokraattista yhteiskuntaa ja että media-alan ongelmat on ymmärretty. ”Meillä ei ole varaa menettää suomalaista tiedonvälitystä. Ymmärryksen lisäksi tarvitaan nyt selkeitä toimia, jotta ala voi tulevaisuudessakin olla osa sivistysvaltiota, tuottaa ja työllistää”, puheenjohtaja Aho toteaa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Hanne Aho

Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen

Suomen Journalistiliitto

Yhteystiedot täällä.