Uutiset / 07.05.2012

Seksi sensuurin välineenä Azerbaidžanissa

Bryssel (IPS – Bari Bates) Azerbaidžanilainen toimittaja Hadija Izmailova sai maaliskuussa postitse kuusi valokuvaa itsestään harrastamassa seksiä omassa kodissaan. Hän ei tiedä, kuka oli kätkenyt kameran asuntoon.

Izmailova on paljastanut jutuissaan hallinnon korruptiota, ja kuvien tarkoitus oli pelotella hänet ja muut kriittiset journalistit hiljaisiksi.

Izmailova ei kuitenkaan säikkynyt. Kuvien intiimiydestä huolimatta hän julkisti asian ja toivoi nolaavansa hallituksen, kun sen laittomat ja hävyttömät toimintatavat paljastuvat.

Mutta sota jatkui: video, josta Izmailovan kuvat oli pätkitty, ilmestyi nettiin. Sivusto jäljitteli Azerbaidžanin johtavan oppositiopuolueen sivuja, mutta puolue kiisti tietävänsä asiasta mitään.

Izmailova uskoo hallituksen pyrkineen mitätöimään hänen työnsä arveluttavilla kuvilla. Vastaavaa on tapahtunut aiemminkin, mutta Izmailova on ensimmäisenä tuonut aran asian julkisuuteen.

Tappavaa sensuuria

Azerbaidžanin itsevaltainen presidentti Ilham Alijev ajoi vuonna 2009 läpi päätöksen, joka sallii hänen pysyä vallassa rajattomasti. Maata hallitsee hänen sukulaistensa verkosto, joka on alkanut kiinnostaa korruptiota tutkivia toimittajia.

Izmailovan mukaan erästä hänen kriittistä kollegaansa tölväistiin esittämällä televisiossa kuvia hänestä masturboimassa. Kyseistä tv-kanavaa johtaa Alijevin serkku.

Useita azerbaidžanilaisia toimittajia on siepattu ja jotkut ovat menettäneet henkensä. Politiikasta ja korruptiosta raportoinut Elmar Huseinov ammuttiin kotinsa portaille keväällä 2005. Perheen mukaan häntä oli aiemmin uhkailtu.

Ketään ei ole saatu vastuuseen Huseinovin murhasta. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Keski-Aasian ja Euroopan osaston johtaja Johann Bihr sanoo, ettei  journalisteihin kohdistunutta väkivaltaa ole sen jälkeen tutkittu kunnolla yhdessäkään tapauksessa.

Protestit tukahdutettu

Bihrin mukaan tuloksena on pelon ilmapiiri, jossa toimittajat tietävät kriittisyyden altistavan heidät väkivallalle.

Myös mielenosoitukset ovat olleet kiellettyjä Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa vuodesta 2005. Arabimaiden liikehdinnän innoittamat protestit nujerrettiin alkuunsa keväällä 2011.

Osansa sai myös sosiaalinen media, sillä Facebookissa ja Twitterissä kirjoittaneet nuoret aktivistit päätyivät telkien taa. Heiltä evättiin asianajaja ja yhteydet kotiväkeensä, bloggaaja Parvana Persijani kertoo.

Human Rights Watchin (HRW) mukaan Azerbaidžan ei päästä Euroopan neuvoston edustajia tutustumaan poliittisten vankien kohteluun maassa.

Euroviisut tulossa

Azerbaidžan on sijalla 143 kaikkiaan 183 maan joukossa Transparency International -järjestön korruptioindeksissä.

Öljytulojen kasvu vauhdittaa uudistuksia Bakussa, jonka kasvoja ehostetaan toukokuun lopun euroviisuisännyyttä varten. HRW:n mukaan asukkaita on häädetty väkisin kodeistaan ilman asianmukaista korvausta.

Azerbaidžan on luvannut taata viisuvieraiden sananvapauden, mutta oikeus ei koske omaa väkeä.

”Azerbaidžanin ongelmien ydin on se, että asukkaat eivät saa todenmukaista tietoa”, Izmailova sanoo.

(Inter Press Service)

***

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes tukee alueella hanketta, jossa eri alueita ja ryhmiä edustavia ammattilaisia ja kansalaisjournalisteja kootaan verkostoon, jokla tuottaa monipuolista, luotettavaa ja ajankohtaista tietoa paikalliseen mediaan ja internetiin.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.