Uutiset / 03.09.2014

Puheenjohtajatentti sujui rauhallisissa merkeissä

Teksti: Nina Erho, Journalisti

Helsingin Pressiklubilla 2. syyskuuta pidetyssä Journalistiliiton puheenjohtajatentissä kuultiin istuvan puheenjohtajan Arto Niemisen haastajilta kriittisiäkin puheenvuoroja. Keskustelua kuitenkin syntyi melko vähän ja kiivasta väittelyä ei ollenkaan.

Hanne Aho (SAL) moitti liittoa jämähtämisestä vanhoihin toimintamalleihin. Hänestä näkökulma on vaihdettava siihen, mitä työpaikoilla oikeasti tapahtuu: onko töitä ja millaisissa oloissa niitä tehdään. Ahon mielestä liiton on torjuntataistelun sijaan panostettava omiin avauksiin.

Juha Keskinen (HSY) korosti digitaalisen murroksen vaikutusta. Hänestä liiton pitää auttaa jäseniään sen suhteen enemmän heidän työnsä tasolla, ja luottamusmiesten asema korostuu tässä. Hänestä liitolle on myös luotava uusi rahoitusjärjestelmä ja nykyaikainen, lähempänä jäseniä oleva järjestäytymistapa.

Arto Niemisen (RTTL) mielestä liiton pitää työskennellä edunvalvonta edellä ja hakea suurempia sopimuskokonaisuuksia. Hänen mukaansa liiton on aktiivisesti etsittävä kumppaneita yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, ”lihavampia olkapäitä”.

Keskinen pitää tulevan puheenjohtajan tärkeimpinä tehtävinä liiton toimiston työkunnon takaamista, liiton rakenteiden ja rahoituksen uudistamista ja näkymistä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Niemisen mukaan puheenjohtajuus on kokonaispaketti, mutta tärkeintä on edunvalvontatyö. Aho korostaa liiton yhtenäisyyteen tähtäävää henkistä johtajuutta.

Nieminen haluaisi jatkaa työtään median kehityksen mielenkiintoisessa vaiheessa mutta korostaa, että puheenjohtajuus ei ole yhden miehen tai naisen show. Ahon motivaatio puheenjohtajaksi kumpuaa halusta vaikuttaa yhteiskunnan ja journalismin hyvinvointiin. Keskinen on journalistina ja liiton toimintaa seuranneena havainnut ongelmia, joiden ratkaisemiseen haluaa vaikuttaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.