Uutiset / 23.05.2024

Puheenjohtaja Hanne Aho: Kaikki keinot käyttöön freelancereiden puolesta

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho puhui ajankohtaisista asioista valtuuston kokouksessa. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliitto aikoo käyttää kaikki mahdolliset neuvottelukeinot edistääkseen freelancereiden työehtoja.

Näin painotti Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho liiton valtuuston kokouksessa Helsingissä torstaina 23. toukokuuta.

Liitto aikoo sitkeästi jatkaa mediayritysten tavoittamista neuvotteluihin, jotta voidaan testata, toteutuuko kollektiivinen neuvotteluoikeus.

Journalistiliitto alkoi kutsua media- ja kustannustaloja avoimiin pyöreän pöydän keskusteluihin freelancetyön ehdoista sen jälkeen, kun kilpailuviranomainen viime vuonna vahvisti ammattiliittojen oikeuden käydä neuvotteluja itsensätyöllistäjien puolesta.

Harva kutsuista on kuitenkaan tullut paikalle, Aho kertoi puheessaan.

”Teimme toisen kutsukierroksen tänä keväänä. Kutsu lähti viidellekymmenelle alan päättäjälle ja mediayritykselle. Vain yksi vastasi kutsuun, muut eivät vaivautuneet edes vastaamaan. Se yksi oli Kansan Uutiset.”

”Journalistiliitto on neuvottelujärjestö, ja tavoitteemme on aina ollut neuvotella. Me olemme katsoneet, että neuvottelemalla pääsemme parhaaseen lopputulokseen. Tämän vuoksi aiomme käyttää kaikki mahdolliset neuvottelukeinot freelancereiden kollektiivisten neuvottelujen edistämiseksi”, puheenjohtaja Aho sanoi.

”Me tiedämme ja näemme koko ajan, miten vaikea on neuvotella ehtoja niille, joilla työehtoja ei ole.”

Puheessaan valtuustolle Aho korosti työehtosopimusten yleissitovuuden merkitystä.

Saimme parannettua elokuva- ja tv-alan työntekijöiden asemaa

Journalistiliiton neuvottelema elokuva- ja tv-alan työehtosopimus tuli yleissitovaksi vasta viime vuonna.

Yleissitovuus tarkoittaa, että kaikkien työnantajien pitää noudattaa alalla samoja sääntöjä. Sitä ennen alalla voitiin noudattaa melkein mitä vain työehtoja niissä yrityksissä, jotka eivät olleet sitoutuneet sopimukseen.

Työajat ja -olot olivat kohtuuttomia, palkkakehitys heikkoa ja luottamushenkilöiden puuttuessa apua tai tukea oli vaikea saada.

”Jos vähimmäistasoa ei ole työehtosopimuksella määritelty, voivat työehdot olla melkein mitä vain”, Aho sanoo.

Vaarana työehtojen heikennys media-alalla

Puheessaan Aho kantoi huolta siitä, miten Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelmat vaikuttavat työelämään.

Journalistiliitossa on Ahon mukaan nähty, mitä työehtosopimusjärjestelmän heikentäminen tai jopa romuttaminen tarkoittaisi.

Palkat ja työehdot heikkenisivät, tehtiin työtä sitä sitten missä muodossa tahansa.

Hallituksen suunnitelmat paikallisen sopimisen lisäämisestä voivat johtaa siihen, että yleissitovuuden merkitys heikkenee.

”Ensin se heikkenee muilla aloilla, mutta mikäli järjestelmä vähitellen murenee, riski työehtojen heikkenemiseen myös media-alalla on olemassa”, puheenjohtaja Hanne Aho painotti.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.