Uutiset / 13.01.2022

Pohjoismaiden liitot huolissaan poliisin toiminnasta: journalisteja syyllistetty avunannosta tiedusteluvuotoihin

Pohjoismaiden journalistiliittojen yhteistyöelin NJF ilmaisee huolensa useissa Pohjoismaissa ilmi tulleista tapauksista, joissa poliisi kuulustelee toimittajia tiedusteluviranomaisilta tulleista vuodoista. Muutamissa tapauksissa toimittajia on jopa syytetty avunannosta näihin vuotoihin. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että toimittajat eivät voi paljastaa lähteitään tai lähteiden kanssa käytyjä keskusteluja. Lähdesuojan pitäisi olla tuttu asia niin poliisille kuin tiedusteluille. Valtioiden tiedustelu on yleisöä kiinnostava asia ja sitä täytyy voida avata myös journalistisesti. NJF:n puheenjohtajisto huomauttaa, että poliisin ja tiedustelupalvelujen käytös voidaan tulkita yrityksenä painostaa journalisteja ja mediaa pidättäytymään kertomasta tärkeistä tiedustelua koskevista asioista. NFJ on Suomen, Ruotsin Tanskan, Norjan ja Islannin journalistiliittojen yhteistyöelin. Se koostuu maiden puheenjohtajista, varapuheenjohtajista ja muista asiantuntijoista.   Tine Johansen, NFJ:n puheenjohtaja, Tanskan journalistiliiton puheenjohtaja Dag Idar Tryggestad, Norjan Journalistiliiton puheenjohtaja Ulrika Hyllert, Ruotsin Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho, Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Sigríður Dögg Auðunsdóttir, Islannin Journalistiliiton puheenjohtaja      

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.