Uutiset / 17.03.2010

PKJ:n pyyhkeet sosiaalipalveluille, Sulka pörssiyhtiölle


Pyyhkeet-palkinto päätettiin antaa HELLI:lle mm. seuraavin perusteluin:

HELLI on kunnostautunut pyrkimyksissään poistaa seutukunnasta possunuhan lisäksi sellaiset vaivat ja oireet kuin lehdistön-, julkaisun-, mielipiteen- ja sananvapaus.

Käytäntö on osoittanut, että liikelaitoksesta ei saa kirjoittaa mitään muuta kuin hyvää. Ja sekin täytyy tehdä niin, että jokainen juttu tarkastetaan aina HELLI:n ylimmässä johdossa.

Edes HELLI:n järjestämästä lasten piirustuskilpailusta ei saanut julkaista juttua ennen perinpohjaista tarkastusta ja HELLI:n tekemää muokkausta. Kirjoittamaton sääntö on ollut se, että kaiken julkaistavan materiaalin on oltava ehdottoman HELLI-myönteistä.

Jos jonkun henkilöstöstä saa ylipuhuttua kommentteja antamaan, joutuu hän esimiestensä puhutteluun välittömästi lehden ilmestymisen jälkeen. Jos henkilöstön kommenttia tarvitaan johonkin, täytyy asiasta ensin sopia johtoportaan kanssa. He osoittavat toimittajalle, ketä saa haastatella.

Toimittajista ne, jotka kirjoittavat vallitsevista epäkohdista tai kertovat siitä, miten toiminta näyttäytyy palvelujen käyttäjille tai nostavat muuten ajatuksiaan asiasta esille, saavat välittömästi Huono toimittaja -leiman otsaansa.

Koska HELLI:llä on rahat tiukassa, voisi liikelaitos säästää myös paperisten käsipyyhkeiden aiheuttamissa kuluissa, Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen ystävällisesti lahjoittamien kestävien ja pestävien pellavapyyhkeiden ansiosta.

Vuoden Sulan (hyvästä tiedottamisesta) PKJY antoi metsäkoneyhtiö Keslan Oyj:n toimitusjohtaja Jari Nevalaiselle, näin perustellen:

Puolitoista viime vuotta ovat olleet jatkuvien irtisanomis- ja lomautusuutisten aikaa. Vaikka Keslassa on jouduttu käymään läpi rankkoja toimia ja jatkuvia yt-neuvotteluja, toimitusjohtaja ei ole kierrellyt ja kaarrellut, vaan tiedottanut aktiivisesti itse ja antanut kommentteja.

Rehellisyys ja avoimuus ovat näissä tilanteissa melko harvinaisia. Pörssiyhtiöllä on tietysti velvoitteitakin avoimuuden suhteen, mutta silti Keslan tiedotustoiminta on ollut erityisen rehellistä ja avointa.

Yleensä hankaluuksia yritetään peitellä viimeiseen asti, ei tiedoteta ollenkaan tai tiedotetaan vain minimaalisesti. Ovatpa toimittajat viime aikoina joutuneet törmäämään taas siihenkin, ettei soittopyyntöihin vastata tai että jopa uhkaillaan ties millä käräjillä, jos yt-neuvotteluista kirjoitetaan.

Kaikki kunnia siis Jari Nevalaiselle, joka ei ole lähtenyt mihinkään tällaiseen, vaan on tehnyt toimivaa ja linjakasta yhteistyötä median kanssa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.