Uutiset / 17.03.2010

PKJ:n pyyhkeet sosiaalipalveluille, Sulka pörssiyhtiölle


Pyyhkeet-palkinto päätettiin antaa HELLI:lle mm. seuraavin perusteluin:

HELLI on kunnostautunut pyrkimyksissään poistaa seutukunnasta possunuhan lisäksi sellaiset vaivat ja oireet kuin lehdistön-, julkaisun-, mielipiteen- ja sananvapaus.

Käytäntö on osoittanut, että liikelaitoksesta ei saa kirjoittaa mitään muuta kuin hyvää. Ja sekin täytyy tehdä niin, että jokainen juttu tarkastetaan aina HELLI:n ylimmässä johdossa.

Edes HELLI:n järjestämästä lasten piirustuskilpailusta ei saanut julkaista juttua ennen perinpohjaista tarkastusta ja HELLI:n tekemää muokkausta. Kirjoittamaton sääntö on ollut se, että kaiken julkaistavan materiaalin on oltava ehdottoman HELLI-myönteistä.

Jos jonkun henkilöstöstä saa ylipuhuttua kommentteja antamaan, joutuu hän esimiestensä puhutteluun välittömästi lehden ilmestymisen jälkeen. Jos henkilöstön kommenttia tarvitaan johonkin, täytyy asiasta ensin sopia johtoportaan kanssa. He osoittavat toimittajalle, ketä saa haastatella.

Toimittajista ne, jotka kirjoittavat vallitsevista epäkohdista tai kertovat siitä, miten toiminta näyttäytyy palvelujen käyttäjille tai nostavat muuten ajatuksiaan asiasta esille, saavat välittömästi Huono toimittaja -leiman otsaansa.

Koska HELLI:llä on rahat tiukassa, voisi liikelaitos säästää myös paperisten käsipyyhkeiden aiheuttamissa kuluissa, Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen ystävällisesti lahjoittamien kestävien ja pestävien pellavapyyhkeiden ansiosta.

Vuoden Sulan (hyvästä tiedottamisesta) PKJY antoi metsäkoneyhtiö Keslan Oyj:n toimitusjohtaja Jari Nevalaiselle, näin perustellen:

Puolitoista viime vuotta ovat olleet jatkuvien irtisanomis- ja lomautusuutisten aikaa. Vaikka Keslassa on jouduttu käymään läpi rankkoja toimia ja jatkuvia yt-neuvotteluja, toimitusjohtaja ei ole kierrellyt ja kaarrellut, vaan tiedottanut aktiivisesti itse ja antanut kommentteja.

Rehellisyys ja avoimuus ovat näissä tilanteissa melko harvinaisia. Pörssiyhtiöllä on tietysti velvoitteitakin avoimuuden suhteen, mutta silti Keslan tiedotustoiminta on ollut erityisen rehellistä ja avointa.

Yleensä hankaluuksia yritetään peitellä viimeiseen asti, ei tiedoteta ollenkaan tai tiedotetaan vain minimaalisesti. Ovatpa toimittajat viime aikoina joutuneet törmäämään taas siihenkin, ettei soittopyyntöihin vastata tai että jopa uhkaillaan ties millä käräjillä, jos yt-neuvotteluista kirjoitetaan.

Kaikki kunnia siis Jari Nevalaiselle, joka ei ole lähtenyt mihinkään tällaiseen, vaan on tehnyt toimivaa ja linjakasta yhteistyötä median kanssa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.