Uutiset / 15.01.2015

Pilapiirtäjä viisi vuotta kateissa Sri Lankassa

Sandhya Eknaligoda on yrittänyt selvittää miehensä kohtaloa niin paikallispoliisin kuin YK:n ihmisoikeuskomissionkin avulla, mutta turhaan.

Ihmisoikeusjärjestöt uskovat, että viranomaisilla oli osuutta katoamiseen. Eknaligodan naapurit  ovat kertoneet nähneensä kyseisenä iltana perheen talon lähellä valkoisen pakettiauton, jollaiset liittyvät usein katoamistapauksiin Sri Lankassa.

Eknaligoda toimi Lanka eNews -julkaisun pilapiirtäjänä ja kolumnistina. Hän nosti esiin kotimaansa korruptiota, ihmisoikeusongelmia ja murenevaa demokratiaa. Kaksikielisen julkaisun toimitus joutui vuonna 2011 tuhopolton kohteeksi.

Sri Lanka sijoittuu neljännelle sijalle journalistimurhien rankaisemattomuutta koskevassa tilastossa, jota Committee to Protect Journalists (CPJ) pitää. Maassa on surmattu vuoden 1992 jälkeen 19 journalistia, mutta Eknaligoda ei ole luvussa mukana, koska hänen kohtalonsa on selvittämättä.

Esimerkiksi tammikuussa 2009 Sri Lankassa tapettiin keskellä päivää johtavan englanninkielisen viikkolehden Sunday Leaderin perustaja ja päätoimittaja Lasantha Wickrematunge. Myös hänet tunnettiin vallan väärinkäytön arvostelijana.

Sri Lankan entinen oikeusministeri Mohan Peiris väitti vuonna 2011 YK:n kidutuksen vastaiselle komitealle, että Eknaligoda oli elossa ja asui ulkomailla. Myöhemmin hän perui lausuntonsa.

Sandhya Eknaligoda sanoi IPS:n haastattelussa 2012, että tietämättömyys läheisen kohtalosta aiheuttaa suurempaa tuskaa kuin ruumiillinen kidutus.

Hyökkäys Charlie Hebdo -lehteen Pariisissa 7. tammikuuta sai Sri Lankan presidentin Mahinda Rajapaksan lähettämään tuoreeltaan surunvalittelut surmattujen omaisille. Monet pitivät elettä tekopyhänä, koska lehdistönvapaus on Sri Lankassa heikoissa kantimissa.

Tilanteen toivotaan kohentuvan vallanvaihdoksen myötä, sillä Rajapaksa hävisi tammikuun 8. päivän presidentinvaalit entiselle puoluesihteerilleen Maithripala Sirisenalle.

”Sirisena on luvannut kitkeä korruption ja lisätä hallinnon läpinäkyvyyttä. Seuraamme visusti, ryhtyykö hän käytännön toimiin”, sanoo CPJ:n tutkijana Aasiassa työskentelevä Sumit Galhotra. Eknaligodan tapauksen selvittäminen olisi hänen mielestään hyvä merkki.

Valonpilkahduksia on jo nähty, sillä eräille suljettuina olleille nettisivustoille, kuten TamilNet ja Lanka eNews, on avattu pääsy.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.