Uutiset / 15.01.2015

Pilapiirtäjä viisi vuotta kateissa Sri Lankassa

Sandhya Eknaligoda on yrittänyt selvittää miehensä kohtaloa niin paikallispoliisin kuin YK:n ihmisoikeuskomissionkin avulla, mutta turhaan.

Ihmisoikeusjärjestöt uskovat, että viranomaisilla oli osuutta katoamiseen. Eknaligodan naapurit  ovat kertoneet nähneensä kyseisenä iltana perheen talon lähellä valkoisen pakettiauton, jollaiset liittyvät usein katoamistapauksiin Sri Lankassa.

Eknaligoda toimi Lanka eNews -julkaisun pilapiirtäjänä ja kolumnistina. Hän nosti esiin kotimaansa korruptiota, ihmisoikeusongelmia ja murenevaa demokratiaa. Kaksikielisen julkaisun toimitus joutui vuonna 2011 tuhopolton kohteeksi.

Sri Lanka sijoittuu neljännelle sijalle journalistimurhien rankaisemattomuutta koskevassa tilastossa, jota Committee to Protect Journalists (CPJ) pitää. Maassa on surmattu vuoden 1992 jälkeen 19 journalistia, mutta Eknaligoda ei ole luvussa mukana, koska hänen kohtalonsa on selvittämättä.

Esimerkiksi tammikuussa 2009 Sri Lankassa tapettiin keskellä päivää johtavan englanninkielisen viikkolehden Sunday Leaderin perustaja ja päätoimittaja Lasantha Wickrematunge. Myös hänet tunnettiin vallan väärinkäytön arvostelijana.

Sri Lankan entinen oikeusministeri Mohan Peiris väitti vuonna 2011 YK:n kidutuksen vastaiselle komitealle, että Eknaligoda oli elossa ja asui ulkomailla. Myöhemmin hän perui lausuntonsa.

Sandhya Eknaligoda sanoi IPS:n haastattelussa 2012, että tietämättömyys läheisen kohtalosta aiheuttaa suurempaa tuskaa kuin ruumiillinen kidutus.

Hyökkäys Charlie Hebdo -lehteen Pariisissa 7. tammikuuta sai Sri Lankan presidentin Mahinda Rajapaksan lähettämään tuoreeltaan surunvalittelut surmattujen omaisille. Monet pitivät elettä tekopyhänä, koska lehdistönvapaus on Sri Lankassa heikoissa kantimissa.

Tilanteen toivotaan kohentuvan vallanvaihdoksen myötä, sillä Rajapaksa hävisi tammikuun 8. päivän presidentinvaalit entiselle puoluesihteerilleen Maithripala Sirisenalle.

”Sirisena on luvannut kitkeä korruption ja lisätä hallinnon läpinäkyvyyttä. Seuraamme visusti, ryhtyykö hän käytännön toimiin”, sanoo CPJ:n tutkijana Aasiassa työskentelevä Sumit Galhotra. Eknaligodan tapauksen selvittäminen olisi hänen mielestään hyvä merkki.

Valonpilkahduksia on jo nähty, sillä eräille suljettuina olleille nettisivustoille, kuten TamilNet ja Lanka eNews, on avattu pääsy.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.