Uutiset / 26.06.2013

Palkaton harjoittelu närästää Yhdysvalloissa

Tuomion mukaan Fox Searchlight Pictures rikkoi osavaltion ja liittovaltion vähimmäispalkkalakia, kun se ei maksanut kahdelle harjoittelijalle palkkaa Black Swan -filmin kuvauksista vuonna 2010.
 

”Se, että joku kartuttaa työkokemustaan, ei ole syy jättää palkkaa maksamatta”, Intern Justice -järjestön asianajaja Maurice Pianko sanoo.

Palkattomien harjoittelupaikkojen tarjonta on kasvanut Yhdysvalloissa vuoden 2008 rahoituskriisin jälkeen jopa miljoonaan vuodessa, kertoo Ross Eisenbrey Economic Policy Institutesta. Hänen mukaansa ilmiö painaa yleistä palkkatasoa alaspäin ja pahentaa opiskelijoiden velkataakkaa.

USA:n työministeriö on määritellyt kuusi kriteeriä, joiden nojalla yksityisen sektorin työpaikka voidaan lukea palkattomaksi harjoitteluksi. Kokemuksen pitää hyödyttää harjoittelijaa, mutta työnantajan ei kuulu saada hänen työstään välitöntä hyötyä.

Elleivät ehdot täyty, harjoittelijalle on maksettava vähintään minimipalkkaa. Black Swanin tapauksessa oikeus totesi, että harjoittelijat tekivät normaaleja töitä ilman koulutuksellista hyötyä.

Lehtitaloja haastetaan

Harper's Bazaar -lehdessä aiemmin harjoittelussa ollut Diana Wang yritti toukokuussa nostaa ryhmäkanteen lehteä kustantavaa Hearst-yhtymää vastaan kaikkien siellä työskennelleiden harjoittelijoiden nimissä. Tuomari esti ryhmäkanteen nostamisen, koska Wang ei pystynyt todistamaan, että ehdot olivat samat kaikille harjoittelijoille.

Kesäkuussa kaksi Conde Nast Publicationsin lehdessä työskennellyttä harjoittelijaa pani vireille ryhmäkanteen, koska yhtiö ei maksanut heille edes vähimmäispalkkaa.

Piankon järjestö ajaa harjoittelijoiden rinnastamista uusiin työntekijöihin. ”Työnantajat tarvitsevat työntekijöitä valmistamaan tuotteitaan. Ilman harjoittelijoita on turvauduttava palkalliseen työvoimaan”, hän tiivistää.

Coalition for the Future American Worker -järjestön Brantley Davis ei usko radikaaliin muutokseen. ”Kokemus on kokemusta, ja sitä tarvitaan aina”, hän tuumaa.

Vuonna 2010 työvoimaviranomaiset yrittivät suitsia laitonta harjoittelijoiden pestaamista, mutta he eivät löytäneet ketään todistamaan asiasta. Nyt tilanne on muuttunut, sillä parin vuoden aikana on nostettu kuusi oikeusjuttua, joissa harjoittelijat vaativat minimipalkkaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.