Uutiset / 08.06.2011

Pakistanin toimittajat yhä suuremmassa vaarassa

Shahzad katosi 29. toukokuuta, ja kaksi päivää myöhemmin poliisi löysi hänen ruumiinsa kanavasta Mandi Bahauddinissa. Se sijaitsee 160 kilometrin päässä Shahzadin kotikaupungista Islamabadista. Raportin mukaan ruumiista löytyi runsaasti merkkejä kidutuksesta, mutta ei tuoreita luodinjälkiä.

Shahzad johti Asia Times Onlinea Pakistanissa ja avusti italialaista Adnkronos International -toimistoa. Hän oli perehtynyt al-Qaidaan ja Talebaniin, joista julkaisi kirjan tänä keväänä.

Tarkkailijoiden mukaan viimeinen pisara saattoi olla 27. toukokuuta ilmestynyt ensimmäinen osa Shahzadin juttusarjasta, joka käsitteli al-Qaidan soluttautumista Pakistanin merivoimiin.

 

Kidutus varoituksena

 

Tapaus sai toimittaja Umar Cheeman, 35, muistelemaan, miten tiedustelupalvelu ISI pidätti hänet päiväksi viime syyskuussa. Cheema riisuttiin alastomaksi, ripustettiin roikkumaan jaloistaan ja häntä hakattiin kuusi tuntia.

"Ainoa mieleeni tullut ajatus oli, etten ole tehnyt muuta väärää kuin kirjoittanut totuuden. Sain maksaa siitä", Islamabadissa asuva Cheema kertoo puhelimitse.

Cheema epäilee, että häntä seurataan aina kun hän lähtee kotoaan. Hän arvelee päässeensä ISIn kynsistä kertomaan kokemuksiaan pelotukseksi muille.

Shahzadin tapauksen viesti on Cheeman mielestä selvä: "Turpa kiinni tai kuolet!"

Toimittajapiireissä epäillään, että Shahzad saattoi kuolla kiduttajiensa käsiin vahingossa.

 

Uhka kahdelta taholta

 

"Useimmat aiemmin murhatut journalistit on ammuttu, ei kidutettu hengiltä", Adnan Rehmat huomauttaa. Hän johtaa Intermedia-järjestöä, joka tukee Pakistanin toimittajia vaikeissa oloissa.

Kuva Shahzadin ruumiista välitettiin lehdistölle. Rehmat tulkitsee viestin niin, että "kritisoida saa yleisellä tasolla, mutta ei pidä mennä yksityiskohtiin."

Pakistanin media on ollut suhteellisen vapaa, mutta tilanne on viime aikoina kiristynyt. Vastassa ovat yhtäällä islamistit ja toisaalla turvallisuuskoneisto. Viime vuonna Pakistan oli toimittajille maailman  vaarallisin maa, kun kahdeksan journalistia pääsi hengestään työnsä vuoksi. Tänä vuonna Shahzad on kolmas surmattu ammattikunnan jäsen.

 

Tutkivan työn riskit

 

"Al-Qaidaan ja vastaaviin liittyvät konfliktit ovat olleet todellisuuttamme kymmenen vuotta. Harvoilla on ollut sisua ottaa asioista todella selvää, kuten Shahzad teki", sanoo Rehmat, joka oli surmatun läheinen ystävä.

"Hän oli yksi parhaista tutkivista toimittajista", Rehmat jatkaa. Vuonna 2006 Shahzad oli viisi päivää talebanien vankina Afganistanin Helmandissa.

Rehmatin mukaan Shahzad koetti vähentää työnsä riskejä jättämällä tietoa reiteistään tutkimusmatkoille lähtiessään.

Pääministeri Yusuf Raza Gilani on määrännyt Shahzadin kuoleman tutkittavaksi. Vain viikkoa aiemmin Kansainvälinen journalistiliitto IFJ kehotti Pakistania selvittämään toimittajien murhat.

Intermedia ja Pakistanin journalistiliitto pyrkivät yhdessä turvaamaan toimittajien työtä. Intermedia on myös antanut 42 000 euron alkupääoman rahastolle, jolla autetaan vaarassa olevia pakistanilaisia toimittajia ja näiden perheitä.

 

 

 

 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.