Uutiset / 14.08.2014

Olitko Smash Asemissa 2006? EIT kaipaa kuviasi!

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on pyytänyt Journalistiliitolta valokuvia ja videoita Smash Asem -mielenosoituksesta, joka järjestettiin Helsingissä 2006. Journalistiliitto pyytää siksi paikalla olleita journalisteja, joilla on tapahtumasta materiaalia, toimittamaan sen liitolle. Toivomme saavamme materiaalin viimeistään 22.8. eli ensi viikon perjantaihin mennessä.

Materiaalia voidaan käyttää todistusaineistona EIT:n käsittelyssä, joka liittyy Suomen Kuvalehden valokuvaajan Markus Pentikäisen tapaukseen. Pentikäinen oli työtehtävissä Smash Asemissa, kun poliisi otti hänet kiinni ja piti kiinni otettuna lähes 18 tuntia. Pentikäinen tuomittiin myöhemmin käräjäoikeudessa niskoittelusta poliisia vastaan.

Viime helmikuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi äänin 5-2, että Suomen valtio ei syyllistynyt tapauksessa sananvapauden loukkaukseen. Kesäkuussa EIT kuitenkin otti tapauksen uuteen käsittelyyn.

Tapaus on journalistien sananvapauden kannalta merkittävä koko Euroopassa: voiko poliisi siirtää ja pidättää toimittajia tapahtumien keskipisteestä vedoten yleiseen turvallisuuteen?

Ulkoministeriö on vedonnut EIT:ssä, että tapahtumassa oli erillinen kuvausalue toimittajille. Journalistiliitolla ei kuitenkaan ole tietoa väitetystä kuvausalueesta. Jos olet ollut kuvausalueella, pyydämme kertomaan missä kuvausalue on ollut ja mahdollisesti liittämään viestiisi valokuvia alueesta. Videoiden ja kuvien lisäksi meille on apua myös kirjallisista kuvausalueen kuvailuista.

Tämä auttaa meitä ajamaan yhteistä sananvapausasiaa, jolla on suuri merkitys toimittajien työlle tulevaisuudessa.

 

Otathan yhteyttä Markus Pentikäisen oikeusavustajaan, Journalistiliiton lakimieheen Jussi Salokankaaseen, jussi.salokangas@journalistiliitto.fi tai 0503776211.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.