Uutiset / 19.12.2013

Muutoksia jäsenmaksuihin 2014

Suomen Journalistiliiton valtuusto on vahvistanut uuden jäsenmaksuohjeen vuodelle 2014. Sen tuomat muutokset eivät vaikuta tavanomaisessa valtakirjaperinnässä olevien maksukäytäntöihin. Sen sijaan työsuhteisten jäsenten tapaan myös freelancerit ja yrittäjät ja ne työsuhteiset, joilla ei ole mahdollisuutta valtakirjaperintään, maksavat jatkossa prosenttipohjaista jäsenmaksua. Maksuluokat poistuvat käytöstä.

Opiskelijat saavat opintojen alussa maksuttoman jäsenyysvuoden ja sen jälkeen alennetun maksun. Opiskelijoiden erityismaksukausi lasketaan jatkossa aina opintojen alkamisesta.

Freelancerit maksavat keskimääräisen kuukausitulon mukaan

Työttömyyskassaan kuulumattomilla freelancereilla jäsenmaksu on 1,0 prosenttia ansiosta ja työttömyyskassaan kuuluvilla 1,3 prosenttia. Jäsenmaksu lasketaan itse viimeksi vahvistetun verotuksen (2012) perusteella keskimääräiseksi kuukausituloksi jaettuna. Jäsenmaksu on kuitenkin aina vähintään 12€/ kk.

Freelancerit maksavat jäsenmaksua kaikesta journalistin ammattiin kuuluvasta tai siihen läheisesti liittyvästä työstä (kuten tiedottamisesta tai mainoskuvauksesta). Täysin toisen alan töistä (kaupanmyyjä, taksinkuljettaja, rakennusinsinööri) jäsenmaksua ei peritä.

Työsuhteiset maksavat kunkin kuukauden tulojen mukaan

Valtakirjaperinnässä olevien työsuhteisten tapaan myös työttömyyskassaan kuuluvat itse maksavat työsuhteiset, eli ne, joilla ei ole mahdollisuutta valtakirjaperintään, maksavat jatkossa jäsenmaksua 1,3 prosenttia ansioistaan. 

Jäsenmaksu on aina vähintään 12€/kk poikkeuksena opiskelijat

Jäsenmaksu on aina vähintään 12€/kk, jota maksetaan käytännössä aina tulojen jäädessä alle 923 euron kuukaudessa – ja myös työttömänä. Poikkeuksen tekevät liittoon uutena jäsenenä liittyvät opiskelijat, jotka saavat maksuvapautuksen ensimmäisestä vuodesta ja maksavat sen jälkeen alennettua 6€/ kk jäsenmaksua.  Mikäli opiskelija kuuluu jo työttömyyskassaan on jäsenmaksu vapaavuoden jälkeen 12€/ kk.

Opiskelijan erityismaksuoikeus lasketaan opintojen alusta

Oikeus vapaamaksuvuoteen ja alennettuun maksuun lasketaan jatkossa aina opiskelujen alkamisajankohdasta. Syksyllä opintonsa aloittavat ja jäseneksi liittyvät saavat olla maksutta jäseniä myös seuraavan vuoden loppuun. Alennettuun 6 euron kuukausimaksuun opiskelijalla on oikeus 5,5 vuoden ajan opintojen alkamispäivästä lukien. Viimeistään sen jälkeen, elleivät opinnot ole päättyneet aikaisemmin, maksetaan tulojen mukaan määräytyvää jäsenmaksua tai tulojen jäädessä alle 923€/ kk vähimmäismaksua 12€/ kk.

Maksuohjeet ja viitenumerot lähetetään tammikuussa

Itse maksettavat jäsenmaksut lasketaan itse ja maksetaan kuukausittain vaihtuvalla viitenumerolla. Maksaessa on tärkeää käyttää kunkin kuun nimenomaista viitenumeroa, jotta maksut kohdistuvat oikein eikä jäsenkohtaisiin tietoiin jää maksamattomia jaksoja, jotka voivat johtaa rästiperintään.

Todistuksia ansioista lähetetään Journalistiliittoon vain jäsenrekisterin niitä pyytäessä tarkistuksia varten.

Uusista maksuista lähetetään ohjeet ja viitenumerot tammikuun aikana. Jos olet jo pannut maksuja automaattiseen maksupalveluun, ota ne pois ja odota uusia viitenumeroita.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.