Uutiset / 14.09.2015

Mielenilmaus 18.9.2015 – lehdistössä ja kustannusalalla työrauha

Työmarkkinakeskusjärjestöt järjestävät poliittisen mielenilmauksen Helsingin Rautatientorilla perjantaina 18. syyskuuta kello 11 alkaen.

Mielenosoituksella puolustetaan työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työehtosopimuksista ja vastustetaan hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.

Lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimusten mukaan kaikki työtaistelut on kielletty työehtosopimuksen voimassa ollessa. On tärkeää, että tiedotusvälineet raportoivat yhteiskunnallisista asioista myös poikkeustilanteissa.

Näin ollen lehdistössä tai kustannusalalla työtä ei keskeytetä edes poliittisen mielenilmauksen vuoksi. Muissa Journalistiliiton työehtosopimuksissa ei hallituspolitiikkaan kohdistuvia työtaisteluita ole kielletty.

Myös Ylen ohjelmatyöntekijöiden hallitus suosittelee, että ohjelmatyöntekijät eivät osallistu mielenilmaukseen tavalla, joka tarkoittaisi poissaoloa työtehtävistä. YOT katsoo, että ohjelmatyöntekijät tukevat mielenilmausta parhaiten tekemällä työtään, joka mahdollistaa esteettömän tiedonkulun ja raportoinnin asioista. Muutkaan journalistijärjestöt eivät kehota olemaan poissa töistä.

Suomen Journalistiliitto ei hyväksy hallituksen kaavailemia heikennyksiä. Kollektiivinen oikeus neuvotella työehdoista on perustavanlaatuinen oikeus, jota Suomikin on sitoutunut edistämään kansainvälisin sopimuksin.

Hallituksen lakiehdotus on poikkeuksellinen Suomen historiassa. Tilanne on vakava, mutta haluamme silti edelleen uskoa suomalaisen sopimusyhteiskunnan säilymiseen. Tulemme puolustamaan sitä kaikin käytettävissä olevin keinoin. 

Hanne Aho
puheenjohtaja
Suomen Journalistiliitto


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.