Uutiset / 05.06.2019

Mediatalot laajasti mukana: Kesätyöntekijöiden rekrytointi siirtyy alkuvuoteen

Suositus tarkoittaa, että mediatalot ja toimitukset avaavat kesätyöhakunsa vuodelle 2020 aikaisintaan saman vuoden tammikuussa, viikolla kaksi. Suositus koskee julkisia ja avoimia kesätyöntekijähakuja, ei siis esimerkiksi jo ennalta tuttujen tekijöiden palkkaamista niiden ulkopuolelta. Suosituksen tavoite on, ettei kilpailu taitavista kesätyöntekijöistä enää aikaistaisi hakuja vuosi vuodelta. Rekrytointi voidaan nyt järjestää, kun sekä työnantaja että työntekijä ovat perillä tulevan kesän työtarpeestaan ja aikataulustaan. Sen vuoksi suositus hyödyttää sekä työnhakijoita että työnantajia, uskoo Journalistiliiton opiskelijatoiminnasta vastaava Martta Kallionpää. "Ajatus suosituksesta lähti opiskelijoiden toiveesta, mutta sen toteutuminen on mahtava juttu myös muille pätkätyöläisille", Kallionpää sanoo. Pätkätöitä tekevän on usein ollut hankala sitoutua seuraavan kesän töihin, kun keväänkin työt ovat vielä olleet auki. Kesätyöpaikkaan jo syksyllä sitoutuva hakija on saattanut joutua kieltäytymään talven aikana ilmaantuvasta, paremmasta tai pitempiaikaisesta työstä. Journalistiliiton opiskelijayhteistyöryhmä toivoi jo toukokuussa 2018 julkaistussa kannanotossaan kesätyöhakujen siirtämistä selvästi nykyistä myöhemmäksi. Aikaiset haut ovat olleet opiskelijoille hankalia; he haluavat keskittyä syksyllä edellisen kesätyön päätyttyä uuden työpaikan etsimisen sijasta opiskelemiseen. "Lisäksi mediat ovat itsekin toivoneet hakuaikataulun järkevöittämistä. Pienten lehtitalojen on vaikea sanoa vielä marraskuussa, onko heillä resursseja tai tarvetta kesätyöntekijöiden palkkaamiseen", Kallionpää sanoo. Suositus koskee vuotta 2020. Suositusta noudattavat: Aamulehti Etelä-Suomen Media Oy Etelä-Suomen Sanomat Helsingin Sanomat HSS Media Iltalehti Ilta-Sanomat I-Mediat Oy Kaakon Viestintä Kaleva Karjalainen Kauppalehti Keskipohjanmaa Keskisuomalainen Maaseudun Tulevaisuus MTV Uutiset Savon Sanomat Seura Svenska Yle Talouselämä Turun Sanomat Yle Urheilu Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta Myös STT toimii suosituksen hengen mukaisesti, mutta on luopunut varsinaisista kesätoimittajahauista. Suomen Journalistiliiton suositus toimitusten kesätyöntekijöiden rekrytointiaikataulusta Finlands Journalistförbunds rekommendation – tidtabellen för rekryteringen av sommarvikarier   

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.