Generell / 13.06.2019

Mediehus sluter upp bakom rekommendation – rekryteringen av sommarvikarier börjar tidigast i januari

En stor del av mediehusen kommer att följa Finlands Journalistförbunds nya rekommendation om att rekryteringen av sommarvikarier och andra sommaranställda ska ske tidigast i början av januari. Rekommendationen tillämpas inför sommaren 2020.

Målet med rekommendationen är att förhindra att rekryteringen, i kampen om skickliga sommaranställda, blir tidigare år för år. Nu inleds rekryteringen då både arbetsgivaren och den anställda känner till arbetsbehovet och sina tidtabeller. Enligt rekommendationen ska mediehus öppna sin rekrytering för sommarvikarier och andra sommaranställda vecka 2, det vill säga i januari 2020. Detta innebär att den sökande lämnar in sin ansökan tidigast 6 januari 2020.

Rekommendationen gäller öppna och offentliga rekryteringar. Den gäller inte till exempel när en redaktion vill anställa en person som jobbat för redaktionen tidigare och som anställs utanför den offentliga ansökningsprocessen. Både arbetsgivare och arbetstagare kommer att ha nytta av rekommendationen, tror Martta Kallionpää som ansvarar för Journalistförbundets studentverksamhet. "Tanken på en rekommendation föddes bland studenterna. Att den nu blir av är en bra sak för dem men också för andra visstidsanställda", säger hon. En visstidsanställd har ofta haft svårt att binda sig vid ett sommarjobb redan i november eller december då arbetssituationen för våren fortfarande varit oklar. Journalistförbundets samarbetsgrupp för studentfrågor önskade redan i ett ställningstagande i maj 2018 att rekryteringen av sommaranställda skulle inledas klart senare än den gör i dag. Tidiga ansökningstider är jobbiga för studenterna. På hösten, då de nyss slutat på sitt föregående sommarjobb, vill de koncentrera sig på sina studier och inte på att leta efter ett nytt sommarjobb. "Också mediehusen har önskat sig smartare tider för rekryteringarna. På små redaktioner är det svårt att redan i november säga ifall de har resurser eller behov av att anställa sommarvikarier", säger Kallionpää. Rekommendationen gäller 2020.

Följande mediehus och redaktioner följer rekommendationen:

Aamulehti Etelä-Suomen Media Oy Etelä-Suomen Sanomat Helsingin Sanomat HSS Media Iltalehti Ilta-Sanomat I-Mediat Oy Kaakon Viestintä Kaleva Karjalainen Kauppalehti Keskipohjanmaa Keskisuomalainen Maaseudun Tulevaisuus MTV Uutiset Savon Sanomat Seura Svenska Yle Talouselämä Turun Sanomat Yle Urheilu Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta Också STT arbetar enligt andan i rekommendationen men bolaget har inte längre en separat rekrytering av sommarvikarier. Finlands Journalistförbunds rekommendation – tidtabellen för rekryteringen av sommarvikarier   

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.