Kannanotot / 26.04.2023

Medialiitto ja Journalistiliitto tuomitsevat toimittajan kimppuun käymisen

Media-alan työnantaja- ja työntekijäjärjestöt Medialiitto ja Journalistiliitto tuomitsevat tapauksen, jossa haastateltava löi sanomalehti Karjalaisen toimittajaa viime sunnuntaina Joensuussa. ”On aina vakavaa, kun työtään tekevään journalistiin käydään käsiksi. Toimittajien työrauhan turvaaminen on perusedellytys median toiminnalle ja kansalaisten tiedonsaannille. Asiallinen keskustelu ja kritiikki kuuluvat sananvapauteen, mutta uhkailussa ja fyysisen koskemattomuuden rikkomisessa menee raja, jota ei saa ylittää”, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg. ”Suomi on lehdistönvapauden kärkimaita muun muassa siksi, että meillä journalistien ei tarvitse pelätä fyysisen koskemattomuutensa puolesta. Työtä tekevän journalistin kimppuun käyminen on hyökkäys paitsi ihmistä, myös laajemmin sananvapautta ja demokratiaa kohtaan”, toteaa Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Journalistiliitto on vaatinut, että työtään tekevään journalistiin kohdistuva laittomuus on lisättävä lakiin rangaistuksen koventamisperusteeksi. Liitot pitävät hyvänä, että Karjalainen on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Viranomaisten, poliitikkojen ja kansalaisten on syytä suhtautua journalistin kimppuun käymiseen erittäin vakavasti.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.