Uusimmat

Lännen Median avustajasopimukseen täsmennyksiä

Journalistiliitto on keskustellut tänään Lännen Median avustajasopimuksesta päätoimittaja Matti Posion kanssa. Lännen Media on lähettänyt avustajasopimuksen suurimmalle osalle avustajistaan. Posio painotti, ettei sopimus korvaa lehtien kanssa tehtyjä, esimerkiksi Alman avustajasopimusta. Avustajasopimus koskee siis ainoastaan Lännen Median käyttöön laadittuja aineistoja.

Sopimuksen tekijänoikeusehto vastaa pääosin alan kauppatapasopimuksen SJL-VTA tekijänoikeusehtoa. Sopimuksella freelancer ei siis luovuta kaikki oikeuksia Lännen Medialle, vaan freelancer luovuttaa aineistoon käyttöoikeuden Lännen Medialle. Sopimuksen mukaan Lännen Medialla on kuitenkin laaja edelleenluovutusoikeus eli mahdollisuus luovuttaa aineistoa kenelle tahansa. Posio täsmensi, että nykyisellään journalistista aineistoa luovutetaan ainoastaan Lännen Mediaan kuuluvien lehtien käyttöön eikä ulkopuolisille. Yhtiön suunnitelmissa ei tällä hetkellä ole luovuttaa aineistoa ulkopuolisille.

Sopimuksen tarkoitus ei ole myöskään luovuttaa aineistoa markkinointikäyttöön, vaan yhtiön tarkoitus on luovuttaa journalistista sisältöä yhtiöön kuuluville lehdille. Aineisto voi kuitenkin päätyä Lännen Median arkistoon, jota siihen kuuluvat lehdet voivat käyttää.

Jokaisen freelancerin on hyvä huomioida edelleenluovutusoikeuden taloudellinen arvo laskutushinnassaan, joka poikkeaa alan kauppatapasopimuksesta. Aineisto voi tällä hetkellä päätyä lukuisiin sanoma- ja verkkolehtiin.

Uutista päivitetty 30.12.2014 klo 12:12