Uutiset / 22.12.2014

Lännen Median avustajasopimukseen täsmennyksiä

Sopimuksen tekijänoikeusehto vastaa pääosin alan kauppatapasopimuksen SJL-VTA tekijänoikeusehtoa. Sopimuksella freelancer ei siis luovuta kaikki oikeuksia Lännen Medialle, vaan freelancer luovuttaa aineistoon käyttöoikeuden Lännen Medialle. Sopimuksen mukaan Lännen Medialla on kuitenkin laaja edelleenluovutusoikeus eli mahdollisuus luovuttaa aineistoa kenelle tahansa. Posio täsmensi, että nykyisellään journalistista aineistoa luovutetaan ainoastaan Lännen Mediaan kuuluvien lehtien käyttöön eikä ulkopuolisille. Yhtiön suunnitelmissa ei tällä hetkellä ole luovuttaa aineistoa ulkopuolisille.

Sopimuksen tarkoitus ei ole myöskään luovuttaa aineistoa markkinointikäyttöön, vaan yhtiön tarkoitus on luovuttaa journalistista sisältöä yhtiöön kuuluville lehdille. Aineisto voi kuitenkin päätyä Lännen Median arkistoon, jota siihen kuuluvat lehdet voivat käyttää.

Jokaisen freelancerin on hyvä huomioida edelleenluovutusoikeuden taloudellinen arvo laskutushinnassaan, joka poikkeaa alan kauppatapasopimuksesta. Aineisto voi tällä hetkellä päätyä lukuisiin sanoma- ja verkkolehtiin.

Uutista päivitetty 30.12.2014 klo 12:12


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.