Uutiset / 25.02.2020

Lakkovaroitus: MTV viikoksi lakkoon maaliskuussa

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen (keskellä) ja lakimies Tuomas Aalto jättivät lakkovaroituksen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle. Kuva:
Journalistiliitto on antanut tänään 25.2. MTV:n sisällöntekijöitä koskevan lakkovaroituksen. Mikäli neuvottelutulokseen ei päästä, lakko alkaa kahden viikon kuluttua eli 10. maaliskuuta. Lakko kestää viikon ja siihen osallistuu noin 160 työntekijää. Toteutuessaan työtaistelu vaikuttaa muun muassa MTV:n uutisiin, verkkosivuihin ja ajankohtaisohjelmiin. Sovittelu valtakunnansovittelijan johdolla alkaa torstaina 27.2. Journalistiliitto on neuvotellut lokakuusta lähtien MTV:n sisällöntekijöiden työehtosopimuksesta. Työantajaa edustaa Palvelualojen työnantajat ry eli Palta. Lakkovaroituksen syynä on se, että työnantaja ei ole ollut valmis keskustelemaan palaamisesta normaaliin työaikaan. Kesän 2016 kilpailukykysopimus pidensi työaikaa 30 minuuttia viikossa. MTV:llä työaikaa pidennettiin enemmän, 50 minuuttia viikossa. Nyt kiky-tunneista ollaan yleisesti luopumassa. Palta ei suostu neuvottelemaan palaamisesta kohti normaalia työaikaa. Journalistiliitto tarjosi lopulta Paltalle kompromissia, jonka mukaan työaikaa vähennetään kiky-tuntien verran, 30 minuuttia viikossa. Sopimukseen jäisi edelleen 20 minuutin pidennys. Palta torjui kompromissin. ”Tämä on uskomaton tilanne, kun lähes viisi kuukautta neuvottelujen aloittamisen jälkeen työnantaja keksii, ettei MTV:ssä palatakaan normaaliin työaikaan. Työnantajan haluttomuus sopimiseen tuli yllätyksenä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Paltan vaatimukset ovat kautta linjan olleet ylimitoitettuja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Paltan tavoitteet ovat epärealistisia, eivätkä vastaa sen jäsenten, esimerkiksi MTV:n tarpeita. Tilanne on ollut nähtävissä muissakin Paltan jäsenyrityksissä ja MTV:n kohdalla tämä korostuu. Palta ajoi meidät tähän tilanteeseen”, Aho sanoo. ”Palta ei aja jäsenyritystensä kuten MTV:n etua vaan omaa ja EK:n etua. MTV ja sen työntekijät kyllä pääsisivät fiksuun ratkaisuun, mutta Palta haraa vastaan”. ”MTV:n työntekijät päättivät lakosta yksimielisesti. Haluamme tasa-arvoista kohtelua muiden media-alan työntekijöiden ja muiden alojen työntekijöiden kanssa. ”Porukka haluaa katsoa tämän päätyyn asti,” sanoo MTV:n luottamushenkilö Petteri Savolainen.  

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.