Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen (keskellä) ja lakimies Tuomas Aalto jättivät lakkovaroituksen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle.

Lakkovaroitus: MTV viikoksi lakkoon maaliskuussa

Journalistiliitto on antanut tänään 25.2. MTV:n sisällöntekijöitä koskevan lakkovaroituksen. Mikäli neuvottelutulokseen ei päästä, lakko alkaa kahden viikon kuluttua eli 10. maaliskuuta. Lakko kestää viikon ja siihen osallistuu noin 160 työntekijää. Toteutuessaan työtaistelu vaikuttaa muun muassa MTV:n uutisiin, verkkosivuihin ja ajankohtaisohjelmiin. Sovittelu valtakunnansovittelijan johdolla alkaa torstaina 27.2.

Journalistiliitto on neuvotellut lokakuusta lähtien MTV:n sisällöntekijöiden työehtosopimuksesta. Työantajaa edustaa Palvelualojen työnantajat ry eli Palta. Lakkovaroituksen syynä on se, että työnantaja ei ole ollut valmis keskustelemaan palaamisesta normaaliin työaikaan.

Kesän 2016 kilpailukykysopimus pidensi työaikaa 30 minuuttia viikossa. MTV:llä työaikaa pidennettiin enemmän, 50 minuuttia viikossa. Nyt kiky-tunneista ollaan yleisesti luopumassa. Palta ei suostu neuvottelemaan palaamisesta kohti normaalia työaikaa. Journalistiliitto tarjosi lopulta Paltalle kompromissia, jonka mukaan työaikaa vähennetään kiky-tuntien verran, 30 minuuttia viikossa. Sopimukseen jäisi edelleen 20 minuutin pidennys. Palta torjui kompromissin.

”Tämä on uskomaton tilanne, kun lähes viisi kuukautta neuvottelujen aloittamisen jälkeen työnantaja keksii, ettei MTV:ssä palatakaan normaaliin työaikaan. Työnantajan haluttomuus sopimiseen tuli yllätyksenä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Paltan vaatimukset ovat kautta linjan olleet ylimitoitettuja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

”Paltan tavoitteet ovat epärealistisia, eivätkä vastaa sen jäsenten, esimerkiksi MTV:n tarpeita. Tilanne on ollut nähtävissä muissakin Paltan jäsenyrityksissä ja MTV:n kohdalla tämä korostuu. Palta ajoi meidät tähän tilanteeseen”, Aho sanoo. ”Palta ei aja jäsenyritystensä kuten MTV:n etua vaan omaa ja EK:n etua. MTV ja sen työntekijät kyllä pääsisivät fiksuun ratkaisuun, mutta Palta haraa vastaan”.

”MTV:n työntekijät päättivät lakosta yksimielisesti. Haluamme tasa-arvoista kohtelua muiden media-alan työntekijöiden ja muiden alojen työntekijöiden kanssa. ”Porukka haluaa katsoa tämän päätyyn asti,” sanoo MTV:n luottamushenkilö Petteri Savolainen.