Uutiset / 08.04.2024

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Ensimmäinen oman alan työ voi olla jännittävää ja tuntua näytön paikalta. Tee parhaasi, mutta älä polta itseäsi loppuun. Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia. Muista nämä asiat, kun aloitat kesätyön tai harjoittelun:

  • Työnantaja tarjoaa työhön tarvittavat välineet tai korvaa omien välineiden käytöstä.
  • Palkkasi voi määräytyä työn vaativuuden, koulutustasosi ja kokemuksesi perusteella.
  • Lepoajoista huolehtiminen on kaikkien etu. Lisä- ja ylityötä tehdään vain työnantajan aloitteesta ja työntekijän suostumuksella.
  • Sairaana ei tehdä töitä. Selvitä esihenkilöltäsi kuulutko työterveyden piiriin. Jos et kuulu, selvitä, mistä saat tarvittaessa sairauslomatodistuksen.
  • Sinulla on oikeus perehdytykseen ja palautteeseen. Palaute on erityisen tärkeää, jos olet harjoittelija. 
  • Palkallisessa työharjoittelussa pätevät normaalit työsuhteen ehdot.
  • Työsuhteen kesto tai työajan pituus ei ole riittävä peruste soveltaa kesätyöntekijöihin tai harjoittelijoihin epäedullisempia ehtoja kuin vakituisiin työntekijöihin.

Lisää alan työehtosopimuksista voit lukea täältä liiton nettisivuilta.

Ongelmatilanteissa voit kääntyä työpaikkasi luottamushenkilön puoleen tai soittaa liiton lakineuvontaan. Löydät neuvonnan yhteystiedot täältä.

Aurinkoista ja ammatillisesti innostavaa kesää!  

Journalistiliitto kysyy vuosittain kesätyöntekijöiltä ja harjoittelijoilta kokemuksia. Lue täältä viimevuotisen kyselyn tuloksista.


Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.