Uutiset / 15.12.2023

Journalistinaisen palkkapäivä on 16.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Journalistinaisten palkkapäivä on lauantaina 16. joulukuuta. Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti. Palkkapäivällä havainnollistetaan työsuhteisten naisten ja miesten välistä palkkaeroa.

Alalla miesten ja naisten palkkojen suhde on säilynyt lähes ennallaan. Journalistiliiton työmarkkinatutkimuksen mukaan naisen euro on 96 senttiä. Freelancerin ansiotaso on taas merkittävästi työsuhteisia alempi.

Lähimpänä palkat ovat silloin, kun työntekijä on tullut töihin alan korkeakouluopintojen kautta. Samoin palkkatasa-arvo toteutuu lehdistössä, jossa sukupuoli ei juurikaan vaikuta palkkatasoon.

”Tavoittelemme täyttä palkkatasa-arvoa, työtä siis vielä on”, sanoo Savolainen. Kirittävää on vielä noin kahden viikon verran”, liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kertoo.

Journalistiliitto on vuosittain kampanjoinut palkkatasa-arvon edistämistä. Liiton edustamilla aloilla naisen palkkapäivä on merkittävästi myöhemmin kuin maassa keskimäärin.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.