Uutiset / 15.12.2023

Journalistinaisen palkkapäivä on 16.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Journalistinaisten palkkapäivä on lauantaina 16. joulukuuta. Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti. Palkkapäivällä havainnollistetaan työsuhteisten naisten ja miesten välistä palkkaeroa.

Alalla miesten ja naisten palkkojen suhde on säilynyt lähes ennallaan. Journalistiliiton työmarkkinatutkimuksen mukaan naisen euro on 96 senttiä. Freelancerin ansiotaso on taas merkittävästi työsuhteisia alempi.

Lähimpänä palkat ovat silloin, kun työntekijä on tullut töihin alan korkeakouluopintojen kautta. Samoin palkkatasa-arvo toteutuu lehdistössä, jossa sukupuoli ei juurikaan vaikuta palkkatasoon.

”Tavoittelemme täyttä palkkatasa-arvoa, työtä siis vielä on”, sanoo Savolainen. Kirittävää on vielä noin kahden viikon verran”, liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kertoo.

Journalistiliitto on vuosittain kampanjoinut palkkatasa-arvon edistämistä. Liiton edustamilla aloilla naisen palkkapäivä on merkittävästi myöhemmin kuin maassa keskimäärin.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.