Uutiset / 06.02.2024

Journalistin ohjeiden päivittäminen etenee: neljä uutta kohtaa ohjeisiin

Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen hallituksen nimittämä työryhmä on jättänyt ehdotuksensa journalistin ohjeiden päivittämisestä. Nyt ehdotus on lähtenyt eteenpäin kommentoitavaksi jäsenyhteisöille, kuten Journalistiliitolle.

Ohjeisiin kaavaillaan neljää uutta kohtaa. Ne liittyvät journalismin ulkopuolisen rahoituksen määrittelyyn ja säätelyyn, julkaistun jutun muutoksista kertominen yleisölle ja julkaistun sisällön poistamisen periaatteisiin. Kokonaan uutena teemana esitetään sitä, ettei kenenkään henkeä tai terveyttä pitäisi vaarantaa esimerkiksi panttivankitilanteissa, onnettomuustilanteissa tai kriisialueilla.                     

Työryhmän mukaan ehdotuksen yksi tarkoitus on kannustaa media-alaa läpinäkyvyyteen journalistisessa työssä. Tavoitteena on selkeyttää ja yhdenmukaistaa ohjeiden velvoittavuutta koskevia muotoiluja kautta linjan.

Samaan aikaan työryhmän työskentelyn kanssa Julkisen sanan neuvoston toimistossa on valmisteltu soveltamisopasta, jossa neuvoston ratkaisut sekä lausumat liitetään niiden ohjekohtien yhteyteen, jota niissä käsitellään. Samalla arvioidaan, ovatko kaikki aiempien vuosikymmenten lausumat edelleen ajan tasalla ja käyttökelpoisia.

Kannatusyhdistyksen on määrä päättää uusituista ohjeista huhtikuun lopulla ja uudet ohjeet ja soveltamisopas on tarkoitus julkaista toukokuun lopulla.

Julkisen sanan neuvoston sivuille.

Nykyiset ohjeet löytyvät tästä.

Lue Journalistin juttu: Näin työryhmä uudistaisi Journalistin ohjeita - "Pyrimme selkeyteen"


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.