Uutiset / 06.11.2024

Journalistiliitto: Ylen irtisanomisten vaikutus tiedonvälitykseen ja kotimaiseen kulttuuriin on merkittävä

Yleisradio kertoi tänään 6. marraskuuta aloittavansa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa 375 työntekijän irtisanomiseen. Neuvottelut koskevat 1798 työntekijää muun muassa uutis- ja ajankohtaistoiminnassa sekä asia-, kulttuuri- ja viihdeohjelmissa.

Muutosneuvottelujen syynä on eduskunnan päätös leikata Ylen rahoitusta merkittävästi.

”Irtisanomisten määrä on suurin kotimaisella media-alalla milloinkaan. Toivottavasti asiasta päättäneet ovat ymmärtäneet, miten päätös vaikuttaa kotimaiseen tiedonvälitykseen, kulttuuriin ja koko media-alaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

”Leikkaukset kohdistuvat vahvasti uutis- ja ajankohtaistoimintaan, myös alueellisiin uutisiin. On ollut alusta lähtien selvää, ettei Yle voi toteuttaa leikkauksia ilman, että niillä olisi selviä vaikutuksia kansalaisten oikeuteen saada tietoa”, Aho toteaa.

”Ylen ohjelmatyö on Suomessa suomalaisille tehtyjä uutisia ja ohjelmia. Niistä leikkaamalla suomalainen tiedonvälitys ja kulttuuri kaventuvat.”

Tarve luotettavalle uutisoinnille on suuri

Irtisanottavien mukana katoaa merkittävää osaamista ja kokemusta, Aho muistuttaa. Samaan aikaan alalle on yhä vaikeampi päästä tai työpaikkaa vaihtaa, kun Ylen rekrytoinnit ovat jäissä, määräaikaisuudet katkolla, eikä kesätyötekijöitä voida ottaa. Irtisanomisten seuraukset näkyvät Ahon mukaan media-alalla vielä pitkään.

”Mitä enemmän meihin suomalaisiin yritetään vaikuttaa esimerkiksi väärillä tiedoilla, huhuilla tai muilla ilkeyksillä, sitä enemmän tarvitsemme luotettavaa mediaa ja suomalaisten journalistien ammattitaitoa”, Aho sanoo.

”Tässä ajassa meillä kaikilla on suuri tarve luotettavalle uutisoinnille ja laadukkaille sisällöille. Tätä kohtaan poliitikot ovat osoittaneet lähinnä piittaamattomuutta.”

Ylen muutosneuvottelut käydään useassa vaiheessa. Nyt alkavien neuvottelujen tavoitteena on säästää 50 miljoonaa euroa. Vuoteen 2027 mennessä Ylen pitää kuitenkin säästää yhteensä lähes 70 miljoonaa euroa. Irtisanomisten määrä voi siis vielä kasvaa merkittävästi.

“Tilanne on henkilöstölle kohtuuton. Se jättää työntekijät epävarmuuden tilaan siitä, miten neuvottelut jatkossa etenevät”, Aho sanoo.

Journalistiliittoon kuuluvia yleläisiä edustavat neuvotteluissa Ylen ohjelmatyöntekijöiden (YOT) luottamushenkilöt. Journalistiliitto tukee henkilöstön edustajia neuvotteluissa kaikin tavoin. YOT:n luottamushenkilöt tukevat Journalistiliiton jäseniä muutosneuvottelujen aikana ja niiden päätyttyä. Löydät asiasta tietoa täältä: https://www.yotry.fi/


Katso myös

Kaikki uutiset

Työsuhteisten palkkatutkimus: Liiton neuvottelemat sopimukset takaavat palkankorotukset

Viime keväänä tehdyn tutkimuksen mukaan liiton jäsenistön keskimääräinen kokonaisansio on noussut edellisestä, kahden vuoden takaisesta tutkimuksesta 3,9 prosenttia. Koko alan kokonaisansion keskiarvo on noussut 158 euroa. Ansiotaso on kasvanut tasaisesti vuosien aikana.

Palkka-avoimuusdirektiivi edistää palkkauksen läpinäkyvyyttä

Palkka-avoimuusdirektiviin tarkoituksena on edistää palkkaukseen liittyvää läpinäkyvyyttä, jotta samapalkkaisuusperiaate eli naisten ja miesten oikeus saada samasta tai samanarvoisesta työstä samaa palkkaa toteutuisi.

Azerbaidžanin riippumattomat toimittajat ovat kotiarestissa, vankilassa ja maanpaossa

Uudet lait rajoittavat journalistien työtä ja antavat viranomaisille vallan sensuroida sisältöä. Myös internetiä on rajoitettu ja sosiaalisen median alustoja blokattu.