Uutiset / 10.12.2024

Journalistiliitto tuomitsee jyrkästi journalisteihin kohdistuvat iskut

Suomen Journalistiliitto tuomitsee jyrkästi jatkuvat journalisteihin kohdistuvat iskut Gazassa.

Kansainvälisen journalistiliitto IFJ:n mukaan 55 palestiinalaista mediatyöntekijää on kuollut Israelin hyökkäyksessä Gazaan vuonna 2024. Lokakuusta 2023 lähtien surmattuja on ainakin 138. IFJ julkisti tiedot tiistaina 10. joulukuuta.

Kansainvälisen Committee to Protect Journalists-järjestön (CPJ) tietojen mukaan Israel on tehostanut järjestelmällisiä hyökkäyksiä toimittajia ja mediainfrastruktuuria vastaan.

CPJ:n mukaan Gazan pohjoisosissa ei ole ollut enää yhtään ammattitoimittajaa dokumentoimassa sitä, mitä useat kansainväliset instituutiot ovat kuvanneet etniseksi puhdistuskampanjaksi. Israel ei ole sallinut kansainvälisen riippumattoman median pääsyä Gazaan sodan alkamisesta lähtien. Se on myös tiukentanut otettaan israelilaisista tiedotusvälineistä.

Historiallinen murhenäytelmä

”Järjestelmälliset hyökkäykset tiedotusvälineitä ja jopa yksittäisiä journalisteja vastaan estävät maailmaa näkemästä, mitä Israel tekee Gazan alueella”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Syksyn aikana alueen siviilit ovat olleet hengenvaarassa iskujen ja ruokapulan vuoksi. Samaan aikaan hyökkäykset tiedotusvälineitä kohtaan ovat jatkuneet ja koventuneet.

“Gaza on mittakaavaltaan historiallinen murhenäytelmä myös journalismin näkökulmasta. Näitä tapahtumia tullaan selvittelemään vielä kauan”, Aho sanoo.

Uutistyhjiö saattaa jättää mahdolliset sotarikokset ilman todisteita tai asiakirjoja. CPJ on dokumentoinut useita uhkauksia journalisteille ja lehdistönvapaudelle Pohjois-Gazassa.

Journalistien työ vaarallista ympäri maailmaa

Suomen Journalistiliitto muistuttaa, että journalistien työ on vaarantunut Gazan lisäksi useissa maissa ja alueilla. Tänä vuonna eri puolilla maailmaa on Kansainvälisen journalistiliiton IFJ:n mukaan surmattu yhteensä 104 journalistia.

Journalisteja pidetään myös vangittuina. IFJ:n mukaan vangittuja on lähes sata enemmän kuin edellisvuonna, yli 520. Eniten journalisteja on vangittuna Kiinassa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Ehdotusten hyviin perusteluihin kannattaa panostaa.

Heini Hietikko määräaikaiseksi juristiksi freelancerien ja kustannustoimittajien edunvalvontaan

Hietikko aloittaa maaliskuun alussa. Hän on aiemmin työskennellyt Tehyssä ja OAJ:ssä.

Kehitysjournalismin palkinto Tommi Niemiselle ja Sami Kerolle Helsingin Sanomien artikkelista “Maapallon mahtavin vaalisirkus”

Kunniamaininta myönnetään Maailman Kuvalehdelle ansiokkaasta globaalista journalismista. Lehden nähdään vahvistavan sananvapauden ja demokratian toteutumista monipuolisella aihekirjolla sekä yhteiskunnallista keskustelua rikastuttavilla näkökulmilla.