Kannanotot / 13.12.2023

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

“Päätös on hämmästyttävä. Journalistisen työn ydintä on rohkeus tarttua ristiriitaisiin ja vaikeisiin kysymyksiin. Jos työnsä vuoksi voi joutua kohtuuttomiin taloudellisiin vaikeuksiin, se voi johtaa jopa itsesensuuriin. Päätös kaventaa sananvapautta”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho summaa.

Euroopassa strategiset häirintäkanteet eri SLAPP-kanteet ovat muodostaneet suuren ongelman. Niissä toimittajia ja aktivisteja haastetaan oikeuteen yhteiskunnallisen kritiikin vaientamiseksi. KHO:n päätöksessä kyse on ytimeltään vastaavasta asiasta: journalistin joutumisesta kohtuuttoman taloudellisen taakan alle työnsä vuoksi.

Journalistiliitto yhtyy Julkisen sanan neuvoston tämänpäiväiseen kannanottoon, jonka mukaan verolakeja olisi syytä muuttaa niin, ettei työtehtävissä syntyneitä oikeudenkäyntikuluja tulkittaisi verotettavaksi tuloksi.

“Muuten työn tekemisen riskit ovat vaarassa muuttua liian suuriksi”, Hanne Aho toteaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.