Uutiset / 22.12.2021

Journalistiliitto: Elokuva- ja tv-tuotantoalan henkilöstölle taattava reilut työolot ja -ehdot

Journalistiliitto on huolissaan elokuva- ja tv-alan henkilöstön jaksamisesta sekä epäselvistä työehdoista. Alalla tehdään pitkiä päiviä, vähillä vapaapäivillä tai vapailla. Kuvauksien aikataulu on usein mahdollisimman tiivis, joten palautumiseen ei juuri ole mahdollisuuksia. Työntekijöillä on ollut ongelmia muun muassa ylitöistä ja vapaista sopimisessa. Iltalehti kirjoitti 21. joulukuuta alan työoloista ja työehdoista (koko juttu maksullisessa Plus-palvelussa). Jutussa useat elokuva- ja tv-alan työntekijät kertovat huonosta kohtelusta ja jaksamisongelmista kotimaisissa tuotannoissa. ”Yksittäisten työntekijöiden kertoma viesti on vakava. Elokuva- ja tv-tuotantoalalla esiintyvät ongelmat täytyy korjata”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo. Alalla tehdään pitkää päivää. Journalistiliiton ja Suomen Elokuva- ja mediatyöntekijöiden keskeinen tavoite parhaillaan käynnissä olevissa alan työehtoneuvotteluissa on työajan inhimillistäminen: vähemmän pitkiä päiviä ja työputkia ja vastaavasti enemmän taukoja. Tämä edesauttaa työntekijöitä jaksamaan ja myös pysymään alalla, jolla on kasvava työvoimapula. Alalla on myös vaikea yhdistää työtä ja perhe-elämää. Elokuva- ja tv -tuotantoalan työmarkkinajärjestöt ovat tehneet työtä asioiden korjaamiseksi. Alan työskentelykulttuuri oli esillä julkisuudessa vasta muutama vuosi sitten, jolloin selvityshenkilö Jaana Paanetoja teki kulttuuriministerin toimeksiannosta selvityksen elokuva- ja teatterialan häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.  

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.