Uutiset / 11.10.2017

Journalistiliitto: Ayla Albayrakin Turkissa saama tuomio on purettava

Turkkilainen oikeusistuin on tuominnut Wall Street Journalin suomalaisen toimittajan Ayla Albayrakin kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen työskentelystään toimittajana Turkin kurdialueilla. Hän aikoo valittaa tuomiosta. Tuomioistuimen mukaan Albayrak syyllistyi terroristiseen propagandaan WSJ:n 19.8.2015 julkaisemassa artikkelissaan Urban Warfare Escalates in Turkey’s Kurdish-Majority Southeast. "Tämä kertoo Turkin tämänhetkisestä lehdistönvapaustilanteesta olennaisen", sanoo Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. "Riippumaton journalismi on Turkissa rikos ja siitä voi joutua vankilaan. Kansainvälinenkään media ei ole turvassa. Tätä tuomiota pidetään merkkinä lehdistönvapauden edelleen heikkenemisestä." Euroopan Journalistiliiton tietojen mukaan Turkissa on tällä hetkellä vangittuna 160 journalistia. Heinäkuun 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen maassa on lakkautettu yli 80 mediaa. Albayrak on tiettävästi ensimmäinen Turkissa tuomittu ulkomaalainen toimittaja. Hänet tuomittiin poissaolevana ja hän on nyt työnantajansa mukaan New Yorkissa. Saksalais-turkkilainen Die Weltin kirjeenvaihtaja Deniz Yücel on yhä vankilassa odottamassa tuomiota. "Turkin viranomaisten tulee kumota tällainen tuomio välittömästi", sanoo Hanne Aho. "Tällaista syytettä ei olisi koskaan pitänyt nostaa eikä siitä pitäisi saada tuomiota." Ayla Albayrak on Suomen ja Turkin kaksoiskansalainen. Aho vaatii Suomen ulkoministeriötä aktiivisiin toimiin tuomion kumoamiseksi ja Turkin painostamiseksi noudattamaan lehdistönvapautta ja ihmisoikeuksia. Suomen Journalistiliitto osallistuu Euroopan journalistien yhteiseen ”Journalismi ei ole rikos” -kampanjaan turkkilaisten journalistien puolustamiseksi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.