Nyheter / 11.10.2017

Journalistförbundet: Ayla Albayraks dom bör hävas

En turkisk domstol har dömt den finländska journalisten Ayla Albayrak, som jobbar för Wall Street Journal, till fängelse för att hon jobbat som journalist i Turkiets kurdiska område. Finlands Journalistförbund kräver att domen hävs och att Finland aktivt jobbar för att Turkiet ska respektera pressfrihet och mänskliga rättigheter. Enligt domstolen gjorde sig Albayrak skyldig till terroristisk propaganda i artikeln Urban Warfare Escalates in Turkey’s Kurdish-Majority Southeast som publicerades i Wall Street Journal den 19 augusti 2015. Domen är fängelse i två år och en månad. Albayrakin, som dömdes i sin frånvaro, tänker överklaga domslutet.

”Fallet avslöjar tydligt hur det ligger till med pressfriheten i Turkiet”, säger Hanne Aho, ordförande för Finlands Journalistförbund.

”I Turkiet är oberoende journalistik ett brott som du kan fängslas för. Inte ens internationella medier går säkra. Domen är ett tecken på att pressfriheten ytterligare försämrats”, säger Aho.

Turkiet är för tillfället världens största fängelse för journalister. Enligt Europeiska Journalistförbundet är 160 journalister fängslade för tillfället. Efter statskuppsförsöket i juli 2016 har över 80 medier tvingats stänga.

Albayrak torde vara den första utländska journalist som dömts i Turkiet. Hon dömdes i sin frånvaro och befinner sig enligt sin arbetsgivare i New York. Die Welts korrespondent, den tysk-turkiska journalisten Deniz Yücel, sitter fortfarande fängslad och väntar på sin dom. ”Turkiska myndigheter borde omedelbart häva domen mot Albayrak. Åtal borde aldrig ha väckts och man borde aldrig kunna bli dömd i ett sådant här fall”, säger Hanne Aho. Ayla Albayrak har dubbelt medborgarskap (Finland och Turkiet). Hanne Aho kräver att Finlands utrikesministerium aktivt arbetar för att domen ska hävas och för att Turkiet ska respektera pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Finlands Journalistförbund deltar i de europeiska journalisternas gemensamma kampanj ”Journalistik är inte ett brott”, för att försvara de turkiska journalisterna.

Vill du kontakta ordförande Hanne Aho? E-posta hanne.aho@journalistiliitto.fi.

Text: Juha Rekola. Översättning: Lina Laurent.


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.