Uutiset / 24.05.2019

Journalistiliiton valtuusto: Lakia on muutettava – työntekijä ei ole yrittäjä

Lakia on muutettava - työntekijä ei ole yrittäjä Yritykset karsivat omia kulujaan työntämällä ihmisiä yhä enemmän näennäisyrittäjiksi. Työtä ulkoistetaan erityisesti yt-neuvottelujen ja irtisanomisten kautta. Aiemmin työsuhteessa työskennelleitä ihmisiä pakotetaan yritystoimintaan, joka ei täytä terveen yrittäjyyden tunnusmerkkejä. Tämä yleistynyt kehitys muuttaa työelämän rakenteita epäterveeseen suuntaan, koska palkkatyön ja yrittäjyyden väliin on syntynyt harmaa, koko ajan kasvava alue. Tämä uhkaa koko työmarkkinajärjestelmää. Myös media-alalla ihmiset pakotetaan perustamaan yrityksiä, joiden liiketoiminnalla ei voi tosiasiallisesti elää. Usein näillä näennäisyrittäjillä on vain yksi toimeksiantaja, joka kertoo, mitä he saavat laskuttaa. Samaan aikaan toimeksiantaja edellyttää, että yrittäjä on uskollinen talolle ja rajoittaa palvelujen tarjoamista muille toimeksiantajille. Samojen ongelmien kanssa painiskelevat muun muassa ruokalähetit, muut alustatalouden työntekijät ja kuljetusalan pakkoyrittäjät. Nykyinen työlainsäädäntö ei tunne ilmiötä, eikä yksittäisellä yrittäjän asemaan ajetulla työntekijällä ole mahdollisuutta taistella yksin väärinkäytöksiä vastaan. Journalistiliiton valtuusto vaatii lainsäädännön muuttamista siten, että työntekijän määritteleminen palkansaajaksi tai yrittäjäksi on yksiselitteistä. Palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevä on tulkittava työsuhteiseksi, ja yrittäjien toiminnan on voitava olla terveellä pohjalla. Näennäisyrittäjyys on kitkettävä työelämästä kokonaan.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.