Kannanotot / 04.08.2015

Journalistiliiton puheenjohtaja kiittää hallitusta: ”Median ongelmat on sisäistetty”

”Työryhmän asettaminen osoittaa, että hallitus sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ovat sisäistäneet media-alan ongelmat”, toteaa Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti eilen asettaneensa työryhmän selvittämään ja arvioimaan kotimaisten mediamarkkinoiden toimintaedellytyksiä, markkinoiden esteitä sekä kilpailuasetelmia.

”Tämä osoittaa, että hallitus ottaa ne vakavasti ja ymmärtää niiden vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan sekä demokratian ylläpitoon”, Aho arvioi.

Journalistiliitto on aiemmissa kannanotoissaan (mm. tässä) vedonnut hallitukseen, että kotimaisen median toimintaa helpotettaisiin esimerkiksi mainonnan rajoitteita purkamalla. Eilisen tiedotteen mukaan työryhmä selvittääkin nyt, mikä vaikutus sääntelyllä on alan kilpailuasetelmiin ja yritysten toimintaedellytyksiin. Tämä on media-alalle myönteinen uutinen.

Aho kuitenkin toivoo, että sääntelyä arvioitaessa otettaisiin suurten mediayritysten lisäksi huomioon myös journalistit, kuten freelance-toimittajat.

”Tiedotteen mukaan yrityksille on asetettu ’rajoitteita, jotka liittyvät esimerkiksi tekijänoikeuksiin’. Tekijänoikeudet tarkoittavat kuitenkin leipää muun muassa alan pienyrittäjille, freelancereille. Hallituksen on tiedostettava, että alan pärjääminen on kiinni myös alan tekijöiden – journalistien – toimeentulosta, ei ainoastaan alan yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta.”


Työryhmät voisivat vähentää Yle-vastakkainasettelua

Ministeri Berner sanoi tiedotteessa, että ”myös Ylen asemaa on syytä arvioida muutosta vasten”. Tiedote kertoo myös, että tänä vuonna tehtävä mediamarkkinaselvitys toimii viitekehyksenä tammikuussa 2016 aloittavan, Yleisradion julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioivan parlamentaarisen työryhmän työssä. Tämän työryhmän tehtävänä on selvittää mm. Yleisradion julkisen palvelun tehtävän laajuus ja rahoituksen taso.

”Olisi erittäin toivottavaa, että nämä kaksi media-alan työryhmää keskustelisivat keskenään. Se auttaisi vähentämään kaupallisen ja valtiollisen median nykyistä epätoivottua vastakkainasettelua”, Aho sanoo.

Hänen mukaansa ministeriön tiedotteesta voi lukea myös sen, mitä ministeri Berner on sanonut aiemmin julkisuudessa digitaalisten mediasisältöjen arvonlisäverosta: sen laskeminen olisi järkevää.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.