Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Journalistiliiton pitkä tes-kierros käynnistyy: elokuva- ja tv-ala neuvotteluihin ennen joulua

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on jälleen alkamassa. Tällä kertaa kierros on totuttua pidempi; ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ennen joulua, viimeiset loppukesästä. Tänä aikana neuvotellaan yhteensä yhdeksän sopimusta, kaikkiaan yli 6000 liiton jäsenelle.

Kierros käynnistyy elokuva- ja tv-alan sopimusneuvotteluilla. Alan sopimus päättyy tammikuun lopulla. Ensimmäinen neuvottelukerta on 17.12. Journalistiliitto istuu silloin alas työnantajia edustavan Palvelualojen työnantajat Paltan ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton kanssa. Neuvottelut jatkuvat jouluviikolla 21.12. Vuodenvaihteen jälkeen jatketaan ennen loppiaista 4.1.

”Neuvotteluissa nousee esille elokuva- ja tv-alan henkilöstön jaksaminen. Alalla tehdään pitkiä päiviä ja pitkiä työjaksoja”, hahmottelee neuvottelutavoitteita Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Liitto edustaa alkavissa neuvotteluissa nyt yhä suurempaa ammattilaisjoukkoa, kun Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET liittyi liiton jäsenyhdistykseksi marraskuussa. Tammikuussa umpeutuu myös elokuva- ja tv-tuotannon sekä tapahtuma- ja teatteritoiminnan henkilöstövuokrausta koskeva työehtosopimus Mediarinki-yhtiön kanssa.

Tes-tavoitteet sopimuksittain

Ensi vuoden helmikuun lopussa päättyy kolme työehtosopimusta. Ne koskevat Yleisradion ohjelmatyöntekijöitä, Yleisradion freelancereita ja MTV:n ohjelmatyöntekijöitä. Näiden neuvottelutavoitteita määritellään parhaillaan.

”Tälläkin kierroksella Journalistiliitolla on jokaiselle sopimukselle omanlaisiaan tavoitteita”, Petri Savolainen toteaa. Joka alalla on omia, juuri kyseistä sopimusalaa koskevia kysymyksiä, joihin haetaan ratkaisuja työnantajapuolen kanssa. Esimerkiksi ajankohtainen etätyö koskettaa eri jäsenryhmiä eri tavalla.

Av-käännösyritysten sopimus päättyy huhtikuun lopulla, lehdistön ja Sanoman radioiden toukokuun lopulla. Tes-kierroksen päättää neuvottelu kustannustoimittajien työehtosopimuksesta, joka päättyy elokuussa.

Tiedot liiton neuvotteluista on koottu journalistiliitto.fi -sivustolle. Sieltä löytyvät tiedot neuvotteluista sopimuksittain. Sivustoa päivitetään jatkuvasti, ja siellä on tuorein tieto neuvottelujen etenemisestä.