Generell / 17.12.2021

Kollektivavtalsförhandlingarna inleds – förbundet förhandlar om nio avtal

Förhandlingsrundan för nya kollektivavtal har inletts. Avtalsrundan är denna gång längre än normalt. Den första förhandlingen inleddes 17 december. De sista förhandlingarna inleds i slutet av sommaren. Nio nya avtal ska undertecknas. Avtalen gäller sammanlagt över 6 000 medlemmar. De första förhandlingarna gäller film- och tevebranschens kollektivavtal. Det första mötet hölls fredagen 17 december. Journalistförbundet och Fackförbundet för teater och media i Finland förhandlar med arbetsgivarorganisationen Palta. "I förhandlingarna kommer de anställdas ork att lyftas fram. Inom branschen är det vanligt att jobba långa dagar och i långa perioder", säger Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen. I förhandlingarna representerar Journalistförbundet en allt större skara proffs i film- och tevebranschen i och med att föreningen SET (Finlands film- och mediearbetare) anslöt sig till Journalistförbundet i höst. Olika mål inom olika avtal I slutet av februari 2022 upphör tre kollektivavtal. De gäller Yles programarbetare, Yles frilansar och MTV:s programarbetare. Målsättningarna för dessa förhandlingar görs som bäst. "Också i denna avtalsrunda har Journalistförbundet egna mål för varje kollektivavtal. Inom varje bransch finns det specifika frågor som berör just den branschens anställda och tillsammans med arbetsgivaren försöker vi hitta olika lösningar. Till exempel distansarbete berör olika medlemsgrupper på olika sätt", säger Savolainen. Information om de pågående kollektivavtalsförhandlingarna hittar du här. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.