Uutiset / 11.03.2024

Jäsenillä enemmän oikeudellisia riitoja ja muutosneuvotteluja – liitto auttaa

Journalistiliittoon kuuluvien jäsenten työsuhteita, irtisanomisia ja palkkioita koskevia riitoja oli viime vuonna 33. Oikeudellisten riitojen määrä on nousussa. Vuonna 2022 riitoja oli 27. Myös muutosneuvottelujen määrä on kasvanut, yhä useampi liiton jäsen on ollut neuvottelujen kohteena.

”Potkut muutosneuvotteluiden jälkeen on tyypillisin jäsenten oikeudellisen riidan syy”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Tuotannollis-taloudellisista irtisanomisista johtuvia riitoja oli viime vuonna vireillä kaikkiaan yhdeksän tapausta.

Viime vuonna muutosneuvotteluja oli 39 alan yrityksessä, edellisvuonna 15.

”Haluamme ratkaista työelämän ristiriidat ennen oikeussalia, mutta tarvittaessa ajamme jäsenemme etua oikeudessa asti”, Savolainen kertoo. Sovittujen tapausten määrä on kasvussa. Suurin ratkenneiden tapausten ryhmä oli sovittuja, joko ennen oikeudenkäyntiä tai viimeistään oikeudessa.

Viime vuonna ratkenneista riidoista liitto sopi tai voitti yli 90 %. Edelleen suurin osa ratkeaa sopimalla.

Merkittävää on ollut myös freelancereille kuuluvien palkkioiden periminen. ”Useana vuotena olemme saaneet näitä jäsenellemme kuuluvia palkkioita perittyä tuhansia euroja”. Viime vuonna summa oli lähes 30 000 euroa.

Liiton tukea pidetään erittäin tärkeänä

Liiton jäsenet pitävät saamaansa tukea ja neuvontaa tärkeänä. Työmarkkinatutkimuksen mukaan 81 % jäsenistä pitää ilmaista laki- ja työehtoneuvontaa erittäin tärkeänä palveluna. Kun työpaikalla käydään muutosneuvotteluja, liiton juristi auttaa, neuvoo ja tukee luottamushenkilöitä ja jäseniä.

Yhteydenottoseurannan mukaan kuukausittain liiton juristit selvittävät noin 200 laki- ja työehtoasioita koskevaa uutta kysymystä. ”Valtaosa asioista ratkeaa jäsenen ottaessa yhteyttä päivystykseemme.”

Jäsenelle maksuton lakineuvonta numerossa 044 7555000 palvelee arkisin kello 13–16, apua saat myös sähköpostilla lakineuvonta@journalistiliitto.fi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.