Uusimmat

Israel rampautti palestiinalaistelevision

Ramallah, miehitetty Länsiranta (IPS – Jillian Kestler-D’Amours) George Sahhar avaa oven kaapinkokoiseen huoneeseen, jossa vallitsee johtojen, paperien ja tietokoneruutujen sekamelska.

”Täällä lähetin oli”, sanoo Sahhar ja osoittaa ammottavaa aukkoa johtojen keskellä.

Sahhar on mediahankejohtaja Wattan TV:ssä, joka on ainut itsenäinen televisioasema miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Viime helmikuussa varhain aamulla yli kaksi tusinaa israelilaissotilasta ryntäsi Wattan TV:n Ramallahissa sijaitsevaan toimistoon. He ottivat haltuunsa lähettimet, kannettavat tietokoneet, kirjanpidon, sopimukset, arkistot ja muuta välineistöä.

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat tapauksen räikeänä palestiinalaismedian vapauden loukkauksena. Wattan TV:n arvion mukaan takavarikointi maksoi tv-asemalle 235 000 euroa.

Lähetyksiä jouduttu karsimaan

Wattan TV:n omistavat paikalliset palestiinalaiset kansalaisjärjestöt. Osittain rahoitus tulee kansainvälisiltä tahoilta.

Ennen takavarikointia tv-asema on lähettänyt erilaisia poliittisia, yhteiskunnallisia ja kulttuuriohjelmia Länsirannalle ja Gazaan. Nyt lähetykset Gazaan ovat loppuneet kokonaan, suoria lähetyksiä studiosta ei voida tehdä ja ohjelmia Länsirannallekin on jouduttu rajoittamaan.

”Ilman lähetintä prosessi, joka ennen vei meiltä neljä, viisi sekuntia, vie nyt puoli päivää”, Sahhar kertoo. ”Paine työntekijöitämme kohtaan on valtava. Entä jos tuomme tänne uuden lähettimen ja tunnin päästä armeija palaa?”

Asema on vedonnut Israelin korkeimpaan oikeuteen, jotta se saisi välineensä takaisin ja selityksen takavarikoinnille.

Sopimus televiestinnästä

Ennen iskua israelilaisviranomaiset väittivät, että Wattan TV:n taajuus sotki Israelin radiosignaaleja muun muassa Ben Gurionin lentokentällä lähellä Tel Avivia.

”Väite on perusteeton. Vuodesta 1996 tähän päivään en ole kuullut yhdestäkään lento-onnettomuudesta, joka olisi tapahtunut meidän taajuutemme vuoksi”, Sahhar toteaa.

Wattan TV:llä on Palestiinalaishallinnon lupa ja se kuuluu Kansainväliseen televiestintäliittoon (ITU).

Israelin ja Palestiinan johtajien välisessä Oslon sopimuksessa vuonna 1993 määriteltiin molempien osapuolten televiestintätaajuudet. Sopimuksen mukaan kummankaan osapuolen taajuuksien ei tule häiritä toisiaan, eikä Israelin tule puuttua sopimuksessa mainittujen palestiinalaisten tiedotusvälineiden toimintaan.

Yhteinen tekninen komitea perustettiin käsittelemään mahdollisia ongelmia koskien osapuolien televiestintää.

”Jos taajuuteen liittyy ongelmia, israelilaisten tulee kertoa siitä palestiinalaishallinnolle, joka hoitaa asian”, Sahhar sanoo.

Sota taajuuksista

Palestiinalaisten tiedotusvälineiden vapautta tutkivan Mada-keskuksen mukaan israelilaissotilaat ovat tunkeutuneet 11 palestiinalaismedian päämajaan ja takavarikoineet välineitä vähintään 14 eri tiedotusvälineeltä.

”Israelilaiset haluavat hallita taajuuksia. He haluavat miehittää kaiken”, sanoo Madan johtaja Mousa Rimawi.

Välineistön takavarikoinnilla on Rimawin mukaan negatiivinen psykologinen vaikutus palestiinalaisjournalisteihin ja se vaikuttaa heidän työnsä laatuun.

”Palestiinalaiset yrittävät jatkaa työtään, mutta uhkailut jäävät vaikuttamaan mieleen. Israelin armeija voi tulla milloin tahansa päivällä tai yöllä, eikä kukaan voi heitä estää. Israelilaiset käyttäytyvät kuin olisivat lain yläpuolella. Heitä ei painosteta eikä rangaista, joten he jatkavat.”

Israelin armeija iski Wattan TV-asemalle ensimmäisen kerran vuonna 2002. Myös Palestiinalaishallinto sulki aseman viisi kertaa vuosina 1996–2002, koska asema teki kriittisiä ohjelmia sen politiikasta.

”Jatkamme silti toimimista järjen äänenä rajallisilla resursseillamme. Haluamme antaa tietoa palestiinalaisille ja luoda yhteisiä visioita sille, mitä haluamme Palestiinan olevan. Me katsomme tulevaisuuteen”, toteaa Sahhar.

(Inter Press Service)