Uutiset / 06.09.2011

Irakin toimittajat kamppailevat oikeuksistaan

"Meitä syytettiin politiikan vastaisen prosessin yllyttämisestä", Sumerian sanoo. Toimittajat vapautettiin  12 tuntia myöhemmin pidätyksestä nousseen kohun seurauksena.

Kaksi päivää myöhemmin yli 20 irakilaista toimittajaa julisti pääministeri Nuri al-Malikin viraston ja Bagdadin sotilasesikunnan boikottiin vastalauseeksi toimittajien kohtelulle mielenosoituksissa. Al-Maliki ja Bagdadin sotilaskomentaja pyysivät anteeksi.

Arabikevät on innoittanut irakilaisetkin osoittamaan mieltään perjantaisin Bagdadissa ja muissa kaupungeissa helmikuusta alkaen. Protestien kohteina ovat infrastruktuurin puutteiden ohella hallituksen korruptio, paisuva työttömyys ja kansalaisoikeuksien puute. Turvallisuuskoneisto on tukahduttanut mielenosoitukset ja estänyt toimittajia tekemästään työtään.

Uusi laki askarruttaa

Irakin parlamentti hyväksyi elokuussa lain journalistien suojelusta. Irakin 15 000 jäsenen journalistiliitto kokee lain ammattikunnan voitoksi. Committee to Protect Journalists (CPJ) ja muut alan kansainväliset järjestöt pitävät lain tekstiä kuitenkin epäselvänä ja jopa uhkana niille, joita sen on määrä suojella.

Irak on CPJ:n mukaan vaarallisin maa toimittajille jo neljättä vuotta. Tutkija Mohamed Abdel Dayemin mukaan journalistien murhaajia ei ole Irakissa saatu kertaakaan oikeuteen.

Saddam Husseinin aikana Irakin media oli tiukasti valtion valvonnassa. Yhdysvaltain johtaman hyökkäyksen alettua 2003 raportointi sodasta oli hengenvaarallista.

"Kun maa ei ollut hallituksen otteessa, murhat, tienvarsipommit ja muu satunnainen väkivalta verotti journalistikuntaa", Dayem sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen vallan vahvistuminen on tuonut toimittajien kohteluun samoja piirteitä kuin itsevaltaisissa naapurimaissa. "Riippumaton journalismi ei innosta, vaan suiden sulkemiseen käytetään väkivaltaa, uhkailua ja poliittisia oikeudenkäyntejä", Dayem jatkaa.

Liitto lupaa suojelua

Irakilaisia toimittajia ja bloggareita kokoontui syyskuun alussa kahvilaan kirjakaupoistaan tunnetulla Mutanabbi-kadulla pohtimaan uuden lain merkitystä.

Huolta herättää se, että toimittajaksi määritellään vain rekisteröity kokopäiväinen mediatyöläinen. Näiden työtä ei lain mukaan saa estää, jos se noudattaa lakia. Ammattiliito nimetään oikeuteen joutuvien toimittajien puolustajaksi.

Liittoon kuuluva Hadi Jalu moittii lakia tulkinnanvaraiseksi. Dayem muistuttaa, että toimittaja joutuu herkemmin rikos- kuin siviilioikeuteen ja on heikoilla, ellei kuulu liittoon.

Liiton puheenjohtajan Muaid al-Lamin edeltäjä tapettiin ja hänetkin on yritetty murhata kahdesti. Al-Lamin mukaan satakunta irakilaista ammattitoimittajaa on liiton ulkopuolella, mutta hän lupaa puolustaa näitäkin "humanitaarisin perustein".

Liitto oli mukana uuden lain valmistelussa. Al-Lamin mukaan osia siitä vesittyi poliittisen vastustuksen vuoksi. Hän pitää lakia kuitenkin askeleena oikeaan suuntaan.

Irakissa luonnostellaan yhä lakeja oikeudesta tiedonsaantiin, internetin sääntelystä sekä sanan- ja kokoontumisvapaudesta.

Human Rights Watchin tutkija Samer Muscati varoittaa, että myös tekeillä olevat lait vaikuttavat ratkaisevasti toimittajien työskentelyolosuhteisiin.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.