Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Hanne Aho: Toimittajat eivät luovuta

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho HS:n melipidepalstalla 2.2.2017: Lehdistönvapauden ykkösmaan asema velvoittaa. Suomen on kansainvälisesti tuettava riippumatonta mediaa.

Kun johtavat poliitikot nostavat vapaan median vihollisekseen, vaativat tiedotusvälineitä olemaan hiljaa ja kuuntelemaan tai perustavat puheitaan vaihtoehtoisille tosiasioille, on journalistien pidettävä pää kylmänä, varmistettava faktat ja raportoitava.

Kansalaisten pitää saada tietää. Demokraattisessa yhteiskunnassa kertominen on meidän tehtävämme.

Maailmassa ennätysmäärä journalisteja on vankilassa ja viime vuonna tapettiin journalisti keskimäärin joka neljäs päivä.

Turkissa riippumattomia toimittajia kutsutaan terroristeiksi. Vallankaappausyrityksen jälkeen 149 viestintävälinettä on suljettu ja vankilassa on 191 journalistia. Venäjällä tiedotusvälineet ovat yhä vahvemmin vallanpitäjien äänitorvia. Unkarissa ja Puolassa hallitukset ovat ottaneet kovan otteen maansa mediasta ja rikkovat sananvapauden perusperiaatteita.

Hannah Arendt, totalitarismia tutkinut, maailmankuulu politiikan teoreetikko, sanoi: ”Jos meillä ei ole vapaata lehdistöä, mitä hyvänsä voi tapahtua. Totalitaarisen tai minkä hyvänsä diktatuurin edellytys on, että ihmiset pysyvät tietämättöminä; kuinka sinulla voi olla mielipide, jos et tiedä? Jos kaikki koko ajan valehtelevat, seuraus ei ole, että alat uskoa valheisiin vaan pikemminkin se, että kukaan ei enää usko mihinkään.”

Suomi on seitsemän vuotta ollut lehdistönvapauden ykkösmaa. Taustalla on monta tekijää; suomalaiset lukevat paljon, hallinto on vähän korruptoitunutta ja se korostaa avoimuutta tiedonsaannissa. Poliitikot tukevat vapaata mediaa. Meillä on hyvin toimiva Julkisen sanan neuvosto ja vahva Journalistiliitto, jotka korostavat jokaisen journalistin vastuuta laajan lehdistönvapauden takeena.

Vaikka viime vuosina viranomaiset ovat yrittäneet rajoittaa tiedonsaantia tai murtaa lähdesuojaa ja joidenkin poliitikkojen suhde mediaan huolestuttaa, sananvapaus ei Suomessa ole rikki. Meillä on hyvä perinne ja hyvät lait, niitä pitää noudattaa.

Lehdistönvapauden ykkösmaan asema velvoittaa. Suomen on kansainvälisesti tuettava riippumatonta mediaa. Me emme voi vain seurata sivusta, kun kokonaiset maat sulkeutuvat kansainvälisen yhteisön ja lain ulkopuolelle.

Ja suomalaisesta sanavapaudesta on pidettävä kiinni. Me emme voi heikentää omia standardejamme. Me emme voi pelätä – emmekä luovuttaa.

Hanne Aho

puheenjohtaja

Suomen Journalistiliitto