Uutiset / 26.04.2017

Hanne Aho lehdistönvapausvertailusta: ”Suomella kaikki mahdollisuudet palata sijalle 1”

Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan ei ole yllätys, että Suomi putosi ykkössijalta kansainvälisessä lehdistönvapausvertailussa. ”Yllättävämpää olisi ollut, jos Suomi ei olisi pudonnut”, Aho sanoo. Suomi oli ykkösenä Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapausvertailussa vuodesta 2010 lähtien kuusi kertaa peräkkäin. Tänä vuonna julkaistussa, viime vuoden tilannetta tarkastelleessa vertailussa ykköspaikan vei Norja. Ohi kiilasi myös Ruotsi, joten Suomen sijoitus on nyt 3. Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire pitää Suomen pudotuksen syynä pääministeri Juha Sipilän puuttumista Yleisradion toimintaan. Järjestön Suomen-alajaostosta kerrotaan Deloiren pitäneen niin sanottua Sipilä-gatea kansainvälisessäkin tarkastelussa vuoden merkittävimpänä yksittäisenä tapahtumana. Deloiren mukaan tapauksen teki yllättäväksi se, että journalistien ammattitaito ei estänyt sananvapauden heikkenemistä.  

”Sipilä-gate ei ainoa huolestuttava tapaus”

Sipilä-gate ei toki ollut ainoa huolestuttava tapahtuma vuonna 2016, huomauttaa Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola. ”Verkon vihapuhe on päästetty karkaamaan käsistä poliitikkojen ja viranomaisten passiivisuudella. Viime keväänä verottaja uhkasi Yleä kotietsinnällä, jos ei saa haluamiaan tietoja Panama-papereista. Syksyllä pääministerin kanslia uhkaili valokuvaajaansa rikosprosessilla, kun tämä oli ottanut tyyliltään tavanomaisesta poikkeavia valokuvia Suomen ylimmistä vallanpitäjistä avoimessa tiedotustilaisuudessa”, Rekola sanoo. Toimittajat ilman rajoja -järjestö ei kuitenkaan mainitse näitä tapahtumia Suomen sijoituksen putoamisen syyksi, vaan pudotuksen taustalla on kerrottu olevan nimenomaan pääministerin Yleisradioon kohdistuneet painostuspyrkimykset.  

”Kyse myös kansalaisten oikeudesta”

Hanne Aho muistuttaa, että monissa muissa maissa Sipilä-gaten kaltaiset tapahtumat ovat arkipäivää. ”Suomessa sellaisesta syntyy skandaali. Se kuvaa valtavaa eroa maiden välillä. Keskustelu tapauksen ympärillä on kuitenkin ollut hyvästä. Enää Suomessa ei voi olla yhtäkään poliitikkoa, jolle olisi jäänyt epäselväksi, miten median kanssa toimitaan.” Ahon mukaan Suomella on kaikki mahdollisuudet palata seuraavassa lehdistönvapausvertailussa ykkössijalle. ”Tämä vaatii sen, että vallanpitäjät kunnioittavat lehdistönvapauttamme.” Aho huomauttaa, että suomalaisessa lehdistönvapaudessa ei ole kysymys vain journalistien toimintamahdollisuuksista. ”Kysymys on myös kansalaisten oikeudesta saada maailman luotettavinta tietoa.”

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.