Uutiset / 17.05.2018

Faktana kiitos on vuoden järjestöteko, kunniamaininta Sulkasadolle

Ulkoasusta ja taitosta vastaava Eveliina Salomaa (vas.) nouti Sulkasadon palkinnon. Faktana kiitos -projektia edusti Pauliina Grönholm. Kuva:
Noin 160 vapaaehtoisen journalistin mediakasvatuskiertue Faktana kiitos! on palkittu Journalistiliiton vuoden 2017 järjestötekona. Kunniamaininta myönnettiin Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen Sulkasato –vappulehdelle. Palkinnot jaettiin torstai-iltana Journalistiliiton valtuustoillallisen yhteydessä. Faktana kiitos -projektissa journalistit vierailivat syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana opettajien kutsumina kouluissa eri puolilla Suomea. Vierailujen tavoitteena on ollut tukea oppilaita itsenäisessä tiedon arvioinnissa sekä herätellä vastuuseen sosiaalisessa mediassa. Määräaikainen projekti loppuu nyt keväällä. ”Mediakasvatustyö on tukenut laatutietoisen, faktan ja valheen erottavan mediayleisön kasvamista kouluissa ja myös haastanut projektiin osallistuneet ja sitä seuranneet journalistit pohtimaan työnsä avaamisen merkitystä”, palkintoperusteissa todetaan. Faktana kiitos –hankkeen vastaava tuottaja on pitkän linjan journalisti, Haaga-Helian ammattikorkeakoulun toimittajakoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi. Hankkeelle myönnetyn palkinnon otti vastaan mediakasvatuksen asiantuntija, Helsingin Sanomien toimittaja Pauliina Grönholm. Hanke sai alkunsa sen pohtimisesta, mitä journalistien työssään kohtaamalle vihalle voisi tehdä, Anne Leppäjärvi kertoo. "Itsestämme ja työstämme kertominen on osoittautunut hyväksi keinoksi ja on varmasti jättänyt kouluihin ja koululaisiin positiivisia jälkiä", Leppäjärvi sanoo. Vuoden järjestötekopalkinnon kunniamaininnan sai Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen vappulehti Sulkasato. Sulkasato kuuluu harvoihin yhä ilmestyviin journalistien vappulehtiin. Samalla kun lehti on turvannut vappulehtiperinteen säilymistä, sillä on ollut suuri taloudellinen merkitys Pohjois-Karjalan journalistiyhdistykselle. ”Sulkasadon ansiosta yhdistyksen ei ole tarvinnut leikata toiminnastaan, vaan jäsenistölle on voitu tarjota koulutusta ja muita tapahtumia entiseen tapaan siitä huolimatta, että jäsenmaksupalautusten määrä on pienentynyt”, palkintoperusteissa mainitaan. Anna Sievälän päätoimittaman lehden toimituskunta on perusteiden mukaan viime vuosina uudistanut Sulkasatoa aktiivisesti ja päivittänyt vappulehden niin sisällöltään kuin ulkoisesti 2000-luvulle. Oikaisu 18.5. klo 9.45. Korjattu Faktana kiitos -journalistien määrä oikeaksi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.