Uutiset / 10.12.2014

Azerbaidžan vangitsi korruptiota tutkivan toimittajan

Bakulainen tuomioistuin määräsi 5. joulukuuta Khadija Ismayilovan vankeuteen odottamaan rikosoikeudenkäyntiä. Häntä syytetään toisen journalistin itsemurhan yllyttämisestä.

Ismayilovan Facebook-sivu pimeni samana päivänä. Sivulla oli tuhansia seuraajia, ja se kuului parhaisiin kriittisiin uutislähteisiin Azerbaidžanissa.

”Kyse on pelottelusta, joka on osa meneillään olevaa kampanjaa vapaiden ja kriittisten äänien vaientamiseksi”, sanotaan Etyjin lehdistönvapausedustajan Dunja Mijatovićin lausunnossa.

Pidättämistään edeltävinä päivinä Ismayilova julkaisi erityisen kriittisiä juttuja presidentti Ilham Alijevista ja tämän kansliapäälliköstä Ramiz Mehdijevistä.

Mehdijevin 4. joulukuuta antamassa tiedotteessa luonnehdittiin Ismayilovaa valtion viholliseksi ja vihjattiin hänen toimivan yhteistyössä ulkomaisten voimien kanssa, jotka haluavat kaataa hallituksen.

Ismayilova on viime vuosina työskennellyt freelancerina ja avustanut muun muassa Radio Free Europea/Radio Libertyä sekä Organized Crime and Corruption Reporting Projectia ja EurasiaNetiä.

Ismayilova on penkonut pitkään Alijevin hallintoa. Vuonna 2012 hän paljasti johtohenkilöiden korruptiotapauksia Bakun Euroviisu-isännyyteen liittyen. Kun Ismayilova ei lopettanut tutkimuksiaan, tuntemattomat kiristäjät latasivat hänestä seksivideon nettiin.

Ismayilova oli vakuuttunut, että korruptiotutkimukset vievät hänet vankilaan. Hän antoi jo helmikuussa Facebookissa kannattajilleen ohjeita sen varalta.

”En usko hiljaisen diplomatian auttavan tapauksessani enkä usko ihmisoikeuksien ajamiseen suljetuin ovin. Osoittakaa tukenne sananvapaudelle mahdollisimman äänekkäästi. Muuten ei kannata toimia lainkaan”, Ismayilova kirjoitti.

***

Journalistiliitto, Vikes ja Tutrkivan journalismin yhdistys ovat vedonneet myös TeliaSoneran toimintaa Azerbaidžanissa tutkineen Ismayilovan vapauttamiseksi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.